szerző:
Csatlós Hanna

Budapesten először rendezik meg a volt szocialista országok ellenkultúrájáról szóló dokumentumfilmek fesztiválját. A Courage Parevón láthatunk filmeket a hanglemezek csempészetéről, a VHS-ek elterjedéséről a szocializmusban, a tiltott irodalom terjesztéséről és Chuck Norris román szinkronjáról is.

Június 1-2-án rendezik meg a Courage Parevo dokumentumfilm-fesztivált, amely a kelet-európai ellenkultúrákat feldolgozó filmek ingyenes szemléje lesz. Összesen 16 filmet mutatnak majd be, ezek többek között az irodalom- és hanglemezcsempészetről, a punkmozgalomról, a '68-as generációról, a cenzúra működéséről szólnak majd.

Lesz olyan román filmalkotás, amely a kommunizmusban bemutatható külföldi filmekkel, például Chuck Norris román női hangon való szinkronizálásával foglalkozik majd, magyar filmek közül pedig újra megnézhetjük a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilmet és a főváros hardcore/punk szubkultúrájával foglalkozó BP Undergroundot is.

A filmek mellett kísérőprogramokra is beülhetünk: június elsején például egy kerekasztal-beszélgetés nyitja meg a fesztivált, amelyen Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi, Oltai Kata és Pándi Balázs tárgyalják ki az ellenkultúra egykori és mai lehetőségeit, a szemlét pedig egy posztszoci buli zárja majd. 

A vetítésekkel egyidőben a fesztivál helyszínén, a volt Vörösmarty Mozi helyén nyílt Premier Kultcaféban kamarakiállítást rendeznek Szőnyei Tamás 80-as évekbeli new wave koncertplakátjaiból.

A fesztivál az EU felhívására megalakult Courage program keretében jön létre, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellenkulturális mozgalmak hagyatékát. A programot Magyarország fogja össze, így a fesztivál is nálunk valósul meg először mielőtt Prága, Bukarest, Varsó, az Egyesült Királyság és Németország felé venné az irányt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!