szerző:
MTI

Szexuális erőszak miatt emelt vádat kedden a svéd ügyészség az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiával szoros kapcsolatban álló férfi ellen, akit számos nő vádolt meg szexuális visszaéléssel és megengedhetetlen viselkedéssel.

Christina Voight államügyész elmondta, hogy erős és elégséges bizonyíték áll rendelkezésre a büntetőeljárás megindításához Jean-Claude Arnault ellen. A férfi a Svéd Akadémiához kapcsolódó kulturális központ vezetője volt, és az irodalmi Nobel-díjról döntő akadémia egy tagja, Katarina Frostenson költőnek a férje.

Arnault tagadja a szexuális zaklatással és szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat.

Az akadémia tavaly novemberben bízott meg egy ügyvédi irodát azzal, hogy vizsgálja ki az Arnault elleni szexuális zaklatási vádakat, mivel 18 nő állította, hogy molesztálta őket, visszaélt helyzetével, és megengedhetetlenül viselkedett velük. A botrányról itt írtunk bővebben.

A feleséggel, Frostensonnal szemben az a vád merült fel, hogy megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott finanszírozási forrásokat.

©

A Svéd Akadémia áprilisban jelentette be, hogy a belső vizsgálat feltárta: Arnault megengedhetetlenül és erőszakosan viselkedett több nővel.

A nyomozás során kiderült, hogy Arnault egyik áldozatát 2011-ben kétszer is megerőszakolta, a második alkalommal a nőt álmában lepte meg. Voight hangsúlyozta, hogy az áldozat vallomását heten erősítették meg.

"Ugyanarról a nőről van szó, az erőszak 2011 októberében és decemberében történt" – jelentette ki az ügyész, aki nem hozta nyilvánosságra az áldozat nevét.

A Svéd Akadémián lezajlott belső vizsgálat megállapította, hogy az akadémián nem volt köztudott, hogy ilyen botrányos ügyek történtek. Közben az akadémia hét tagja távozott, köztük Frostenson, aki áprilisban mondott le, akárcsak az 1786 óta működő akadémia első női elnöke, Sara Darius.

Az is kiderült, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét, közöttük van például Bob Dylan zenész és költő (2016), és Harold Pinter drámaíró (2005).

A botrány olyan nagy hullámokat vert, hogy a Svéd Akadémia május elején bejelentette: idén nem adják át az irodalmi Nobel-díjat, jövőre halasztják. Május végén pedig Lars Heikensten, a Nobel-alapítvány igazgatója azt is közölte, hogy ha nem áll helyre a Svéd Akadémiába vetett bizalom, akkor jövőre sem hirdetnek irodalmi Nobel-díjast.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Párizsban megnyitják a középületeket a hajléktalanok előtt

Párizsban megnyitják a középületeket a hajléktalanok előtt

Szombathelyt is átveszi a Fidesz? Ma eldől

Szombathelyt is átveszi a Fidesz? Ma eldől