szerző:
Csatlós Hanna

Az Egyesült Államokban turnézott Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, az Aranyakkord. Hangszereket vadásztak, "belesimultak a hangulatba", de mindenekelőtt zenéltek. Ebből aztán egy dal és hozzá egy ötperces road movie videó is született. Amerikai életérzéses klippremier a hvg.hu-n.

Az Aranyakkordra fiatal élete során sokféle elnevezés született már: "hobbiprojekt", olyan „maradék” dalok gyűjteménye, "amiket kiköpött magából a kanapé", Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) közös "dalkeltetője". Olyan zenék fészke, amelyek egyik saját zenekar repertoárjába sem fértek már bele. A duó első klipje alig egy éve jelent meg, legelső koncertjüket is csupán idén tavasszal adták, de gyors tempót diktálnak: a hazai fellépéseket követően már túl is vannak az első amerikai turnéjukon.

Játszottak New Yorkban, Los Angelesben, San Diegóban, Seattle-ben és Portlandben is, a kalandozásaikból pedig született egy dal, a 69 Dollar Guitar Amp, hozzá pedig mobilos felvételekből összevágtak egy szuper road movie-jellegű klipet is.

Már útközben elkezdte írni magát a dal, minden szereplő és minden, ami benne van ott történt velünk. Ez a mi sztorink, ahogy megérkeztünk hangszerek, erősítők nélkül, és belesimultunk a hangulatba. Hazajöttünk és felvettük. A címet az a 69 dolláros erősítő ihlette, melyet Vastikának találtunk Seattle-ben. Egyből beleszerettünk. A dirty old workhorse egy 60-as évekbeli Harmony gitár, ami szintén a koncertek főszereplője lett és East Village-ben leltünk rá, a New York-i koncert előtt három órával. Így harcra kész állapotba kerültünk. Közben figurákkal, életérzésekkel, időzónákkal és évszakokkal a hátizsákunkban már meg is volt a dal alapanyag.

– mondja Kiss Tibi. Később, a felvételek során a vokált és az autentikus amerikai életérzést Andrew Hefler (Kéknyúl) biztosította, Jánky Zsolt pedig az "amerikaiul dobolást" adta a közösbe.

Amerika 2.0

Az Aranyakkordnak nem volt elég Amerikából, szeptemberben már mennek is vissza zenélni. Jövő hónap 11-én San Franciscóban kezdik és 23-án Chicagóban fejezik be turnéjukat. Itt a lista az állomásaikról:

Szeptember 11. Orinda (San Francisco), CA

Szeptember 13. Los Angeles, CA

Szeptember 15. Boston, MA

Szeptember 16. Rockaway Beach, New York

Szeptember 18. Manhattan, New York

Szeptember 20. Taos, New Mexico

Szeptember 22. Phoenix, Arizona

Szeptember 23. Chicago, IL  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!