szerző:
hvg.hu

Néhány nappal ezelőtt civilek rendeztek figyelemfelhívó akciót a belvárosi Shoah Cellar előtt, az önkormányzat már lépett is.

Néhány napja megírtuk, hogy civilek akcióztak a Wesselényi utcai Shoah Cellar elnevezésű, holokauszt-álmúzeum előtt. Azért tiltakoztak, mert a belvárosi pincében kiállított tárlat hamis információkkal csalt ki pénzt a látogatóktól.

A „múzeum” egyebek mellett azt állította, hogy a pince volt a központja a 18. században alapított zsidó gettónak, hogy itt született Theodor Herzl zsidó származású osztrák-magyar író, politikus, illetve hogy itt kínozták meg és végezték ki Szenes Hannát. A tárlat ráadásul a civilek szerint rendkívül igénytelen módon, falra ragasztott, rosszul fénymásolt képekkel igyekezett alátámasztani a hazugságokat.

Korábban a hvg.hu-nak írt cikkében leplezte le a Wesselényi utcai kamu holokauszt-múzeumot, a Shoah Cellart a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Toronyi Zsuzsanna. A pince ennek ellenére még hónapokig zavartalanul működött, a hatóságok semmit sem léptek az ügyben. A civilek szerdai akciója azonban úgy tűnik, megtette hatását: az önkormányzat pénteken bezáratta a helyet.

Az ajtót lelakatolták, és az ilyenkor szokásos papír is kikerült a bejáratra, miszerint az ingatlan az önkormányzat tulajdona, illetéktelenek nem léphetnek be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Toronyi Zsuzsanna Kult

Szélhámoskodni a holokauszt emlékével

Egy elsőre nevetségesen bárgyúnak tűnő, a holokausztot kihasználó szélhámosság válik lassan turisztikai sikertörténetté a szemünk előtt, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában.

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá