szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány nappal ezelőtt civilek rendeztek figyelemfelhívó akciót a belvárosi Shoah Cellar előtt, az önkormányzat már lépett is.

Néhány napja megírtuk, hogy civilek akcióztak a Wesselényi utcai Shoah Cellar elnevezésű, holokauszt-álmúzeum előtt. Azért tiltakoztak, mert a belvárosi pincében kiállított tárlat hamis információkkal csalt ki pénzt a látogatóktól.

A „múzeum” egyebek mellett azt állította, hogy a pince volt a központja a 18. században alapított zsidó gettónak, hogy itt született Theodor Herzl zsidó származású osztrák-magyar író, politikus, illetve hogy itt kínozták meg és végezték ki Szenes Hannát. A tárlat ráadásul a civilek szerint rendkívül igénytelen módon, falra ragasztott, rosszul fénymásolt képekkel igyekezett alátámasztani a hazugságokat.

Korábban a hvg.hu-nak írt cikkében leplezte le a Wesselényi utcai kamu holokauszt-múzeumot, a Shoah Cellart a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Toronyi Zsuzsanna. A pince ennek ellenére még hónapokig zavartalanul működött, a hatóságok semmit sem léptek az ügyben. A civilek szerdai akciója azonban úgy tűnik, megtette hatását: az önkormányzat pénteken bezáratta a helyet.

Az ajtót lelakatolták, és az ilyenkor szokásos papír is kikerült a bejáratra, miszerint az ingatlan az önkormányzat tulajdona, illetéktelenek nem léphetnek be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toronyi Zsuzsanna Kult

Szélhámoskodni a holokauszt emlékével

Egy elsőre nevetségesen bárgyúnak tűnő, a holokausztot kihasználó szélhámosság válik lassan turisztikai sikertörténetté a szemünk előtt, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában.

Iványi György: A válság utáni újrakezdést veszélyezteti a gondoskodó állam illúziója

Iványi György: A válság utáni újrakezdést veszélyezteti a gondoskodó állam illúziója

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Gyurcsány a gödi balhéról: Rettegünk a daganatos betegségektől

Gyurcsány a gödi balhéról: Rettegünk a daganatos betegségektől