szerző:
Csatlós Hanna

Odaígérte a szívét kedd estére a magyarországi közönségnek Ricky Martin, és bebizonyította, hogy az igazán riszálós latin buli a Livin’ La Vida Locán túl kezdődik.

Egy Ricky Martin kaliberű popsztárnál, akinél a showműsor forgatókönyve az első másodperctől kezdve az utolsó utáni másodpercig ki van találva, és aki sokszázadjára adja már elő minden egyes slágerét, a mindent eldöntő kérdés az, hogy mennyire tudja újra és újra élettel megtölteni az évek alatt megszilárdult sémákat, és a rutin nem megy-e a pillanat rovására. Ebből következik az is, hogy tud-e kapcsolódni a közönségéhez, ha pedig tud, akkor ez a kapcsolódás mikor történik meg. Láttunk már sztárt a Papp László Sportaréna színpadán, aki tisztességesen végigzongorázta ugyan a tőle elvárt repertoárt, de semmilyen szinten nem reagált az előtte álló embertömeg aktuális hangulatára, feltűnően teljesen mindegy volt neki, hogy Budapesten vagy éppen Torontóban játszik, és ettől a hozzáállástól a közönség csak egy valami nem lesz: hálás. A koncert pedig – mondani sem kell – unalmassá válik.

Ricky Martinnál az első négy szám után még mi is úgy éreztük, hogy a tisztes távolból – a színpad közepén felhúzott állványon – magát produkáló énekes is ugyanilyen halott, lélektelen haknit fog csinálni. Eleve több mint fél órát késett, majd rögtön elsütötte az egyik legnagyobb slágerét, a Maríát – ezzel lépte át 1995-ben a nemzetközi rádiók ingerküszöbét –, de a dalra a koncert végére valószínűleg alig emlékezett már valaki; annyira gyorsan és laposan darálta el a számot mintegy bemelegítésként.

©

Az énekes és a közönség közötti mágikus kapcsolat valamikor csak az ötödik szám környékén jött létre, amikor a szinte dalról dalra ruhát cserélő Puerto Rico-i popistenség leereszkedett a magaslatról, és aranyló selyemköntösében belibbent a színpad elejére. Megjelent az arcán egy spontán teliszájas mosoly – valószínűleg érzékelte, hogy az outfit megtette hatását –, majd végre szólt néhány szót a közönséghez. Magyarul köszönt, de angolul folytatta, és a köntöshöz illően nem riadt vissza a szentimentális megnyilvánulásoktól: “ezen az estén tiétek a szívem”, “azt akarom, hogy érezzétek magatokat szabadnak”, és “azt akarom, hogy repüljetek”. Majd szárnyakat adott a lírai Vuelve című számmal.   

Aki azért jött el kedd este az Arénába, hogy Ricky Martin összes nagy, a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején megjelentetett, a rádiókban és az MTV utolsó aranykorában agyonjátszott slágerét hallja, annak nem kellett csalódnia. A 46 éves Ricky Martin végigtáncolta a másfél órás műsort, a már 12 évesen a Menudo fiúegyüttesben alaposan begyakorolt, a nők sikoltozását automatikusan kiváltó, később védjegyévé vált csipőriszálással együtt. A mögötte álló hét-nyolc fős, rézfúvósokkal kiegészült zenekar eljátszotta többek között a 2006-os Grammy-díjas MTV Unplugged albumról a visszafogott Tu Recuerdót, egy korábbi lemezéről a forró hangulatú, salsás She Bangst, miközben félmeztelen férfi és fehérneműre vetkőzött női táncosok rázták magukat a háttérben.

Ricky Martin erős zenekari megtámogatottsággal.
©

Első angol nyelvű, emblematikus, 1999-es lemezéről is hallottunk bőven örökzöldeket. Szólt a Shake Your Bon-Bon, ráadásban konfettiesőben lehetett tombolni minden idők legsikeresebb focivébé-himnuszára, és a koncert felénél végre megszólalt a Livin’ La Vida Loca is. Ez a szám annak idején öt egymást követő héten át vezette a Billboard Hot 100-as listáját, ez volt az első Ricky Martin-dal, amely a briteknél is a slágerlisták legelső helyére került, és nem túlzás azt állítani, hogy a latin pop ennek a számnak és a The Cup Of Life/La Copa De La Vidának köszönhetően kezdett bele globális diadalmenetébe. Biztosak vagyunk benne, hogy nem egy olyan ember volt a koncerten, aki csak emiatt a két dal miatt vásárolt jegyet.

Ricky Martin izzadtsága

Ricky Martint annak idején már a Menudo együttesbe (ez volt tulajdonképpen a latin-amerikai Jackson 5) is azért vették fel a nyolcvanas évek közepén, hogy ő legyen a banda ügyeletes szépfiúja. Aztán ez a szépfiú-imidzs a szólókarrierje során a szívdöglesztő macsó latino imidzsévé érett, az egész Ricky Martin-jelenség erre az erősen heteró képre épült. A keddi koncertet látva pedig azt kell, hogy mondjuk, hogy a 2010-es coming out ide vagy oda (az énekes idén januárban férjhez is ment ), ez a női szívekre apelláló brand még mindig működik. Szexuális irányultságtól függetlenül jól áll neki a szívdöglesztő szerep, igaz, érezhetően visszafogottabb lett az előadásmódja. Elmaradt például a női táncosokhoz való dörgölőzés (nem úgy, mint itt), és a koncert közben valahogy a színpadra felkeveredett két magyar rajongó (hogy a dolog mennyire volt spontán, azt nem tudtuk megítélni) homlokára is nagyon szolidan, két kedves puszit adott.

Ricky Martin a lemezeladásait tekintve (bár ehhez viszonyítani ma már kicsit olyan, mint az inflációt nem figyelembe venni az árak összehasonlításakor) az ezredforduló környékén volt a csúcson, a buli kedd este mégsem a Livin’ La Vida Loca alatt robbant fel (itt megjegyeznénk, hogy szégyellheti is magát a közönség, amiért az állandó telefonos videózás miatt egyszerűen elfelejtett táncolni a számra). Hanem a 2016-os Vente Pa’ Ca és a 2015-ös La Mordidita reggaeton-utánérzések indították be nagyon a közönséget.

Ekkor vált olyanná a buli, amilyenné válnia kellett: egy észbontó Ricky Martin-féle fiesztává, amihez a zenészek is egytől egyig kitettek magukért. Ricky Martin még mindig tudja, hogy kell a túlfűtött latin hangulatot csúcsra járatni, mert a leghangosabb női sikolyok akkor hangzottak el, amikor izzadt testét végigtörölte egy pólóval, majd a ruhadarabot behajította a tömegbe. Valaki tehát mostanra már saját bőrén érezheti Ricky Martin izzadtságát, ha akarja.

Az énekes a show végén egy csokrot és egy magyar zászlót is kapott ajándékba, ekkorra már a közönség annyira belejött a bulizásba, hogy vélhetően hajnalig is ropta volna – hála a Por Arriba, Por Abajo  hosszan fokozott örömzenéjének. Aznap végül nemcsak az énekes adta oda a szívét a közönségnek, de a közönség is teljes szívvel adta magát oda Ricky Martinnak.

És ennyi érzelgősség pont belefér.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!