szerző:
Németh Róbert

“A konzervatív értékrend felvállalása még ma is kockázattal jár” – nyilatkozta a Demokrata nevű lapnak a népszerű zenész, Ákos. A hvg.hu természetesen szolidaritását fejezi ki minden megalázott és megszomorított, ellenszélben alkotó jobboldali művésznek. Együttérzésünket az alábbi fabulával nyilvánítjuk ki.

Falhoz lapulva oson a konzervatív popművész. Kapualjról kapualjra sasszézik, meg ne lássák a városban. Nagy kockázatot vállal, ha nappali fényben az utcára megy – még észrevehetik.

Asztalfiókba dolgozik már jó ideje. Örül, ha mégis megmutathatja, kiadhatja a dalait. Néhanapján azért meg-megjelenhet a kevéske nyomtatott vagy internetes újság, rádió vagy televízió valamelyikében, ami még maradt – s akkor se mindig teszi zsebre, ami kap.

A konzervatív művész impresszáriója remegő kézzel tárcsázza a rádiós szerkesztőt, hívja a klubot, fesztivált. Alig reménykedve keresi a városi napok szervezőjét. Nem szívesen látják őket. Ha el is jutnak egyikre-másikra, szerényen, lesütött szemmel bújnak meg a beksztédzs valami távoli kis sötét zugában. Egy ásványvizet, esetleg egy szottyadt vajas zsemlét talán adnak nekik.

A konzervatív művész menedzsere izzadó homlokkal tölti ki a Kulturális Alap pályázati űrlapját. Rég nem kaptak egy petákot sem, és most sem számíthatnak semmi jóra. Liftező gyomorral előszobázik az állami nagyvállalat vezetőjének irodája előtt – múltkor is kidobták, most sem számíthat semmire.

Nos igen, nagy kockázat manapság felvállalni a konzervatív könnyűzenésznek, s általában, a konzervatív művésznek – az embernek! – a nézeteit a mai Magyarországon. De az alkotó vár és kitart. Eljöhet még az idő, amikor a nemzet síkra száll, s végre együttműködés köt majd nemzeti színű szalagot a hon kebelére. Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér.

Addig meg csak kibekkeli valahogy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!