szerző:
hvg.hu

Teljesen egyértelmű, hogy amikor Sargentini azt mondja, hogy Magyarországon antiszemitizmus van, akkor álszent és hazudik – hangzott el a péntek reggeli Orbán-interjúban, de nem a miniszterelnöktől, hanem az évi 80 milliárd forint közpénzből működő közmédia riporterétől. Csak annyit tettünk, hogy leírtuk Nagy Katalin mai kérdéseit, ebből kiderül, hogyan képzeli a NER-gépezet az állampolgárok sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.

A miniszterelnök soha nem kap kemény kérdést a Kossuth rádió reggeli műsorában, de a most péntek reggeli interjú még a korábbaikhoz képest is kivételes volt. Miközben Orbán Viktor gondolatai zabolátlanul nyargalhattak olyasmiket állítva, hogy idegen zsoldosokkal akarják őriztetni a magyar határt, és azok majd beengedik a migránsokat, vagy hogy a jelentésével szerdán Orbánékra komoly csapást mérő Judith Sargentini a modernkori antiszemitizmus képviselője, Nagy Katalin műsorvezető nem szorítkozott egyszerű alákérdezésekre. Durván minősítette Judith Sargentinit, a jelentést megszavazó ellenzéket és sajnálkozott a jelentést támogató néppárti képviselők magatartásán is. Következzen a kérdések és közbevetések szó szerinti leirata:

 • Történelmi napnak nevezte szerdát az Amnesty International, miután az Európai Parlamentben megszavazták a Sargentini-jelentést. Ezzel szemben a CDU egyik politikusa azt mondta, az Európai Parlament történetének a legnagyobb hibája, amit elkövethetett, hogy elfogadta ezt a jelentést és Magyarország ellen szavazott. A stúdióban köszöntöm Orbán Viktor miniszterelnököt. Ön hogyan látja, hogyan értékeli?
 • Akkor miért, igen.
 • Nade hát ez szuverenitás kérdése.
 • Judith Sargentini azt nyilatkozta, a szavazás után, hogy ő jó munkát végzett, mert hogy ellenérveket igazán nem hallottunk, a magyar kormány nem tudta cáfolni az állításait. A kérdés az, hogy azt a 180 oldalt, amit a magyar kormány odatett mint választ, azt nem olvasta senki? (A dokumentum valójában 108 oldalas - a szerk.)
 • Egyre több európai politikus szólal meg, és azt mondja, hogy Magyarországot kipécézte az Európai Parlament, és sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon itt nem a magországok műveletét, hadműveletét látjuk a periféria ellen. Hiszen Lengyelország után sorra kerül Magyarország, aztán majd lehet, hogy októberben Románia.
 • Ha szavazatokról beszélünk, akkor elég érdekes ez a helyzet, hogy voltak az igen szavazatok, a nem szavazatok, és volt 48 ha jól emlékszem tartózkodó szavazat, amit nem vett figyelembe az Európai Parlament.
 • Ugye egy kívülálló azt mondja, hogy másfél éve tart az egész ügy az Európai Parlamentben, akkor hogyhogy csak a szavazás előtt 2-3 nappal jutott eszükbe, hogy ezt a kérdést előhozzák, hogy akkor talán nem is kellene beszámítani ezeket a tartózkodó szavazatokat.
 • Mit lehet?
 • Sajtóból azt tudjuk, hogy Judith Sargentininek is a tevékenységei közé tartozik támadni Izraelt, tehát teljesen egyértelmű, hogy amikor ő azt mondja, hogy Magyarországon antiszemitizmus van és ezt leírja jelentésébe, akkor álszent és hazudik.
 • A magyar képviselők szavazatait már szóba hoztuk, de azért megérdemelne még két mondat, hogy az ellenzéki képviselők megint és újra Magyarország ellen szavaztak. És aki nem szavazott és nem ment be, kvázi ő is azt segítette, hogy az elítélésnek legyen eggyel több szavazata.
 • Az ellenzék, azok, akik örültek ennek az eredménynek, ami megszületett az Európai Parlamentben, azt mondták mosolyogva, hogy lám-lám, még a néppárti barátok is a Fidesz ellen szavaztak. Sokan mondják, hogy lehet, hogy ennek az az előnye, ugye hogy legalább tiszta víz került a pohárba, és a Fidesz, a kormánypárt is tisztában van azzal, hogy ki az, aki osztja a magyar kormány véleményét a migrációról, és ki az, aki nem.
 • Csalódás, ahogy Sebastian Kurz nyilatkozata is, nem?
 • Miniszterelnök úr, az elkövetkező 9 hónap végig ilyen lesz, amíg sor kerül az Európai Parlamenti választásokra? Ilyen sok feszültség és ilyen sok harc lesz?

Orbán Viktor miniszterelnököt hallották.

Csak a miheztartás végett: a 80 milliárd forintból működtetett közmédia hírszolgáltatásának alkotógárdája ugyanúgy nívódíjas, mint a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo Tv, illetve a szavazás napján az "Orbán Viktort éltették Európában" című anyaggal előálló TV2 Tények című műsora is.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Orbán: A következő küzdelem arról szól majd, kihez kerül a kapukulcs

A Sargentini-jelentésről beszélt a legtöbbet Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott interjújában, ez volt az első, amióta visszatért a szabadságáról. Azt mondta, távlatosan és egészen közelről is megvizsgálta a kérdést, amely azonban szerinte egyre kevésbé lesz fontos az európai politikában. Ami előtérbe kerül, az Angela Merkel új uniós határvédelmi javaslata.

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Marabu FékNyúz: Lovagkereszt

Marabu FékNyúz: Lovagkereszt

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik

A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél