szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sargentini-jelentésről beszélt a legtöbbet Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott interjújában, ez volt az első, amióta visszatért a szabadságáról. Azt mondta, távlatosan és egészen közelről is megvizsgálta a kérdést, amely azonban szerinte egyre kevésbé lesz fontos az európai politikában. Ami előtérbe kerül, az Angela Merkel új uniós határvédelmi javaslata.

„Elfogult vagyok, mert jelen voltam, a bőrömön tapasztaltam, hogy állnak a dolgok” – kezdte értékelését Orbán Viktor a Sargentini-féle országjelentésről. A miniszterelnök szerint, amit a magyarok kedden és szerdán Strasbourgban láttak, az a múlt. Az Európai Parlamentben most ülőket „kellő tisztelettel mondom: kifutó kollekciónak kell tekinteni”, hiszen májusban új EP-választás lesz, és „mindent ebben az összefüggésben kell értelmezni” – magyarázta.

Ismét elmondta a kormányfő, hogy az EP-képviselők többsége bevándorláspárti, akik történelmi feladatuknak tekintik, hogy Európából „bevándorlókontinenst” csináljanak, és gyűlölik mindazokat, akik szembeszállnak ezzel a tervvel, ellenállást próbálnak szervezni.

Orbán kijelentette: nem kereste az ellenálló szerepet, de Magyarország a migrációs útvonal közepén van, ezért nekünk kellett megépítenünk a kerítést és megállítani az érkezőket. „Szimbóluma lettünk az ellenállásnak az illegális migráció ellen, és most ezt a szimbólumot kell támadni” – mondta.

A miniszterelnök szerint semmiféle „veszélyt” nem jelent Magyarországra a Sargentini-jelentés elfogadása, hiszen 2013-ban a Tavares-jelentést is elfogadták, és abból sem lett semmi, most is ugyanez lesz a helyzet. Akkor viszont – folytatta – adódik a kérdés, hogy miért csinálják. Orbán úgy látja, hogy ezzel

egy új küzdelem előtt próbálják gyengíteni Magyarországot,

amely a német kancellár uniós határfelügyeleti tervéről fog szólni. Ennek lényege – és ezt a kormányfő szerint Angela Merkel ultimátumként kihirdetett a francia elnökkel folytatott múlt heti tárgyalása után –, hogy a schengeni övezet szélén található országokat részben megfosztanák a határőrizet jogától.

Orbán drámai képet festett:

Brüsszel a „magyar fiaink”, a határt őrző és védő magyar rendőrök és katonák helyett zsoldosokat küldene, akik beengednék a migránsokat.

Elismételte a miniszterelnök azt is, amit két napja megállás nélkül sulykolnak a kormányközeli médiumok: az unió megsértette a saját szabályait a Sargentini-jelentésről szóló szavazatok megszámlálásánál. A magyar kormány álláspontja szerint az EP arról döntött, hogy nem lehet megindítani a Magyarország elleni eljárást, arról pedig, hogy milyen jogorvoslati utak mutatkoznak, a jövő hétfői kormányülésen az igazságügyi és a kancelláriaminiszter tesz majd előterjesztést. Ugyancsak szóba került, hogy a riport nem a magyar kormányt, hanem Magyarországot támadja – ez már a címéből is világos.

A kormányfő előhúzta az antiszemitizmus-kártyát is: felháborítónak tartja, hogy éppen Brüsszel és Judith Sargentini vádolja antiszemitizmussal Magyarországot, amikor EU az adófizetők pénzéből megfogalmazása szerint számos olyan Soros- és álcivil szervezetet támogat, amelyek Izrael és személyesen Benjamin Netanjahu ellen antiszemita kampányokat szerveznek.

Nagy Katalin alákérdezései közül nem maradhatott ki egy, a magyar ellenzéki EP-képviselőket ostorozó sem. Azok – mondta – újra Magyarország ellen szavaztak. Orbán válaszából kiderült, hogy bár megérti, hogy az ellenzék el van keseredve a sorozatban három elvesztett választás miatt, azt azonban nem, hogy jobban gyűlölik őt és a kormányát, mint szeretik az országukat. „Erre mondtam, hogy ez kommunista tempó” – jegyezte meg.

A külföldi ellenszavazatokról Orbán azt mondta, előre meg tudta mondani „darabra”, hogy az Európai Néppárt képviselői hogyan voksolnak majd, mivel látható volt, hogy bevándorláspárti közülük és ki nem. Szerinte kuriózum, hogy a németek mind ellenünk szavaztak – ami nem lehetett könnyű erkölcsileg, tekintve Magyarország szerepét a német újraegyesítésben –, az öt bajor képviselő azonban mellettünk. Az ötödik, Manfred Weber frakcióvezető, szintén igent mondott az országjelentésre.

Ezt nehezen érti Orbán, Sebastian Kurz osztrák kancellárral azonban megértőbbnek mutatkozott.

Ő egy, a harmincas évei elején járó fiatal ember, aki beleesett ebbe a zűrzavaros vitába”

– magyarázta. Hozzátette: az osztrák politika szerinte ennek ellenére lehetett volna bátrabb, mindenesetre meg kell jegyezni, hogy a „sógoraink ellenünk voksoltak”. Felhívta a figyelmet arra is a miniszterelnök, hogy a románok többségükben mellettünk álltak ki, a történelmileg viharvert viszony ellenére.

A beszélgetés végére aztán megint előkerült Merkel terve, amely Orbán szerint végső soron arról szól,

kit eresztünk be Magyarországra, vagyis azt, hogy kihez kerül a kapukulcs.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

A Samsungnak ez a megoldása az újfajta mobilok képernyőjének nagy problémájára

A Samsungnak ez a megoldása az újfajta mobilok képernyőjének nagy problémájára