szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az inkák előtt virágzott az Andok egyik legnagyobb kultúrája. A bolíviai kormány most különleges múzeumot épít a részben víz alá került város leleteire.

Tiquina város a több mint 8500 négyzetkilométer kiterjedésű Titicaca-tó partján fekszik Bolíviában – a tó az ország természetes határa Peru felé. De nem ezért érdekes, hanem mert

itt kerültek elő tíz éve egy ősi civilizáció maradványai is.

Christophe Delaere, a Brüsszeli Szabadegyetem régésze 24 régészeti lelőhelyet jelölt meg itt – csakhogy a víztükör alá süllyedve. Ezek a felfedezések annyira jelentősek, hogy a bolíviai kormány most azt tervezi, hogy víz alatti múzeumot épít, hogy megóvja a felszín alatt és a parton található leleteket is.

A Titicaca-tó
©

Az épület két részből áll majd, egyik a parton, ahol a tóból kiemelt tárgyakat állítják ki – búvárok és régészek ugyanis több mint tízezer leletet hoztak fel a mélyből: vázákat, kerámiákat, aranytárgyakat. Ezek kb. kétezer évesek, és az inkák előtti Tiahuanaco-kultúrából származnak, amely az egyik legjelentősebb civilizáció volt az Andokban.

Egy másik, félig a vízbe süllyesztett épületrészben pedig a látogatók az elsüllyedt város romjait láthatják majd egy üvegfal mögül.

A víz alatti városban éppúgy láthatóak lesznek az emberek lakta részek, mint a spirituális felajánlások helyszínei. A szakértők szerint a lakóházakat évekkel korábban elárasztotta a víz, mint a szakrális épületeket – utóbbiakat eleve stratégiailag fontos pontokon építették a tavon.

Az UNESCO szakértői úgy gondolják, hogy az eddig feltárt részek csupán egy egészen kicsi részét képviselik az egykor virágzó Tiahuanaco-kultúrának.

A projekt körülbelül 10 millió dollárba kerül majd, és 2020-ra tervezik a befejezését. A költségeket a bolíviai kormány és az UNESCO állja, egy belga fejlesztési ügynökség támogatásával. A tó körül 13 településen élnek emberek, és a kormány azt reméli, hogy a múzeum és a turizmus fellendülése nekik is több munkát teremt.

(BBC)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az