szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrán nemzeti ortodox egyház megválasztotta vezetőit, s ezzel véglegessé vált az orosz és az ukrán egyház szétválása. A döntés az ukrán egyházat is megosztja.

Szombaton hivatalosan is megalakult az önálló ukrán ortodox egyház, s a Moszkvától való elválás tovább növeli az egyébként is rossz viszonyban lévő két ország közötti feszültséget. „Áldottként vonul be ez a nap a történelembe, ez az Oroszországtól való végleges függetlenedés napja” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök, miután bejelentette, hogy az egyház fejévé Jepifanij metropolitát választották meg.

Az ukrán egyház függetlenedése  az után vett új lendületet, hogy Oroszország 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Miközben ezrek gyűltek össze Kijevben, hogy támogatásukról biztosítsák az önálló egyház megalapítását, az ukrán ortodoxok egy része úgy döntött, hű marad Moszkvához, s továbbra is Kirill pátriárkát ismeri el egyházfőként.

Az önálló egyház létrejöttét az „első az egyenlők között” státust élvező konstantinápolyi pátriárka is jóváhagyta még októberben. Ha sikerül végig vinni az egyház különválasztását, az ukrán lesz az egyik legnagyobb ortodox közösség: a 45 milliós lakosság kétharmada tartja magát vallásosnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google