szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stieg Larsson legendás sorozatát David Lagercrantz folytatta, de ő most bejelentette, hogy nem írja meg a soron következő hetedik részt.

David Lagercrantz elállt attól a tervétől, hogy megírja a népszerű svéd Millennium-sorozat hetedik kötetét is, a jövőre megjelenő The Girl Who Lived Twice lesz az utolsó. Ezt maga a svéd szerző jelentette be a svéd köztévében, amely csütörtökön részleteket sugárzott egy december 30-án adásba kerülő hosszabb interjúból. 

A Millennium-sorozatot megalkotó Stieg Larsson 2004-ben halt meg és a Norstedts kiadó később a svéd David Lagercrantzcal írt alá szerződést az újságíró Mikael Blomkvist és a hacker Lisbeth Salander történetének folytatásáról. 

Larsson nem érte meg könyvei hatalmas sikerét, trilógiája első regénye, A tetovált lány 2005-ben, a két további kötet, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől 2006-ban és 2009-ben került a boltokba. A trilógiából világszerte 80 millió példány fogyott, a történeteket többször is megfilmesítették.

A 2015-ben megjelent, Ami nem öl meg (The Girl in the Spider's Web) című negyedik részt már Lagercrantz írta. A kötet hatmillió példányban kelt el 47 országban és vegyes kritikákat kapott. Annak idején több író is a Larsson iránti tiszteletre hivatkozva a könyv bojkottjára szólította fel az olvasókat. 

Tavaly jelent meg a sorozat ötödik könyve, angolul The Girl Who Takes an Eye for an Eye, magyarul Mint az árnyék címmel, és 2019 augusztusában kerül a boltokba széria hatodik, egyben utolsó darabja, a The Girl Who Lived Twice (A lány, aki kétszer élt).

"Vacilláltam és sok ostobaságot mondtam, de most már határozottan vége. Nem akarok olyan író maradni, aki bennrekedt egy sorozatban" – mondta Lagercrantz, aki mindazonáltal "csodálatos utazásnak" nevezte a Millennium-projektet. 

Az Ami nem öl meg filmváltozata az elmúlt hetekben került a mozikba Claire Foy főszereplésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták