szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lenne itt egy kis háború a filmkészítést illetően.

Oscar 2019
Idén nem szoríthattunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén. A díjátadás egy kisebb botrány után műsorvezető nélkül zajlott, a legjobb film kategóriában a Zöld könyv nyert, de tarolt a Bohém rapszódia és a Roma is. Ebben a cikksorozatban megtalál mindent, amit a 2019-es Oscar-díjról tudni kell.
Friss cikkek a témában

Korábban írtunk róla, hogy komoly hatással lenne a filmiparra, ha megnyerné első játékfilmes Oscarját a Netflix a legjobb film kategóriában: bár ez nem történt meg, még mindig folyik a vita arról, hogy mi is a mozi.

Február végén Steven Spielberg alaposan beszólt a Netflixnek a Cinema Audio Society díjátadó gáláján. A rendező köszönőbeszédében kifejtette, hogy az otthoni filmezés nem fogható a moziélményhez.

"Remélem, továbbra is mindannyian hiszünk abban, hogy filmesként a legnagyszerűbb dolog, amit a közönségnek adhatunk, az a filmszínházi élmény. Meg vagyok róla győződve, hogy a moziknak örökké állniuk kell. Szeretem a televíziót. Szeretem a lehetőséget. Manapság a legnagyszerűbb forgatókönyvek közül sokakat a tévéknek írnak, a legnagyszerűbb alakítások egy részét is ott láthatjuk. Az otthoni eszközök hangja sokkal jobb, mint valaha, de semmi sem fogható ahhoz az élményhez, amikor az ember beül egy sötét terembe, és olyanokkal együtt él át valamit, akikkel még sohasem találkozott. Ez olyasmi, amiben mindannyian őszintén hiszünk" – mondta a rendező a beszédben.

Az Indiewire nemrég arról írt, hogy Spielberg nemcsak szóban ment neki a szolgáltatónak, jelenleg az Oscar-szabályok megváltoztatásáért lobbizik. A rendező ötlete arra vonatkozna, hogy a Netflix legalább négy héten át a mozikban is bemutassa a filmjeit, mielőtt azok felkerülnének a streamingszolgáltató honlapjára. Ez lenne az Oscar-díjra nevezés feltétele. Mint ismert, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjas Roma bemutatását megtagadták a nagy multiplexláncok, a Netflix ugyanis csak háromhetes exkluzív játékidőt ajánlott számukra a normális három hónap helyett. Az Akadémia úgy döntött, hogy áprilisban, az Oscar-gálát értékelő találkozón megvitatják a kérdést.

Spielberg támadására a Netflix közleményben válaszolt. A Twitteren azt írták:

"Szeretjük a mozit. Itt van még pár dolog, amit szeretünk.

  • Elérhetőnek lenni azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a mozit, vagy nem a közelükben élnek.
  • Lehetővé tenni, hogy mindenki, mindenhol egyszerre láthasson egy filmet.
  • Lehetőséget biztosítani a filmkészítőknek a művészet megosztásában.

Ezek a dolgok nem zárják ki egymást."

Cuarón, a Roma Oscar-díjas rendezője a Varietynek azt mondta a gála után, számára rendkívül fontos a témával kapcsolatos párbeszéd. "Filmes vagyok. Hiszek a filmszínházi élményben. De sokszínűségre van szükség. A multiplexélmény egy nagyon dzsentrifikált élmény. Van egyfajta terméked, kevés variációval. Nehéz művészfilmeket látni. Nehéz külföldi filmeket látni. A legtöbb mozi nagy, hollywoodi filmeket játszik."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását