szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon megérdemelte.

Oscar-díj 2020
Nem volt magyar jelölt az idei Oscar-gálán, de a filmes világ legnagyobb eseménye így is tartogatott meglepetéseket. A gála – a tavalyihoz hasonlóan – házigazda nélkül zajlott, tarolt az Élősködők, hoppon maradt Az ír. Ebben a cikksorozatban mindenről beszámolunk, amit érdemes tudni a 2020-as Oscar-díjról.
Friss cikkek a témában

Joaquin Phoenix nyert a legjobb férfi főszereplő kategóriában a 92. Oscar-gálán. Ez az első Oscar-díja és a negyedik jelölése.

A színész a Golden Globe-ról és a BAFTA-ról is hazavitte a díjat. 

Phoenix közel 25 kilót fogyott a szerep kedvéért, és nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy szívesen benne lenne egy újabb Joker-filmben is.

A színész nagy beszédet mondott. "Nem érzem, hogy a bárki felett állnék ebben a teremben" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy a legnagyobb ajándék, amit adott ez a lehetőség, hogy Oscar-díjat kap az ember, hogy "hallassuk a hangunkat a hangtalanokért".

"Sok esetben úgy érezzük, hogy különböző ügyekért kell kiállnunk, de úgy vélem, hogy ha genderről, egyenlőségről, rasszizmusról van szó, vagy bárki jogai iránt vívott harcról, akkor az igazságtalanságról beszélünk".

A veganizmusáról híres Phoenix kiemelte, hogy "csak egyetlen rassznak, nemzetnek van lehetősége büntetlenül kizsákmányolni a többit", ez pedig az ember. Azt mondta, hogy "egocentrikus világnézettel rendelkezünk, a természetese világot kizsákmányoljuk, az univerzum központjának gondoljuk magunkat".

A Joker főszerepéért elsimert színész kiemelte, hogy a lemondás áldozatokkal jár, de alapvetően az emberiség zseniális, az emberek kreatívak, és jók, ha a szeretetet választjuk vezérelvként.

Elmondta azt is, hogy egykoron gazember volt, önző, sok esetben kegyetlen, "nehéz volt velem doglozni, és hálás vagyok azért, hogy adtak egy második lehetőséget nekem".

Versenyben voltak még:

 • Antonio Banderas – Fájdalom és dicsőség mint Salvador Mallo
 • Leonardo DiCaprio – Volt egyszer egy Hollywood mint Rick Dalton
 • Adam Driver – Házassági történet mint Charlie Barber
 • Jonathan Pryce – A két pápa mint Jorge Mario Bergoglio bíboros
 • VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

  A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

  Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

  Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!