szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyönyörű videóval búcsúzik a Makovecz-campustól az Egyetem Televízió.

Hosszú történet végére tett pontot egy márciusban megjelent, azóta elfogadott törvényjavaslat: az évek óta tartó kivéreztetés után végleg kiköltözik a piliscsabai campusáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Mint írtuk, az egyetem a Magyar Rádió egykori VIII. kerületi épületeit ingyen megkapja, a mostani piliscsabai ingatlanjait pedig szintén ingyen átadja az államnak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint „a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza a további működésének a kibontakozását, illetve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket”. Vagyis nem vált be az az ötlet, hogy egy egyetem központja Budapesthez közel, de mégiscsak egy faluban működjön, miközben több kara már rég beköltözött a Józsefvárosba. Most azt a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt épülettömböt kapja meg a PPKE – benne az évtizedeken át jól ismert Bródy Sándor utca 5-7. számmal –, amelyben 1928-tól, fokozatosan terjeszkedve több mint 80 évig az e néven azóta megszüntetett Magyar Rádió működött.

Az máig nem világos, mi lesz a nagy területű piliscsabai kampusszal, benne Makovecz Imre különleges épületeivel (a 17 évig itt tanító Lackfi János szavaival „Makovecz-féle hungaro-Disneyland hangulatos épületével”).

A Pázmány mindenesetre december 31-ig elhagyja Piliscsabát. A polgármester tájékoztatása szerint az egyetem területét nem zárják le, azon továbbra is át lehet sétálni, és a területen lévő postáig autóval is be lehet hajtani. A kisváros lakói számára a campus területe fontos útvonal, ugyanis gyalogosan kizárólag ezen keresztül lehet megközelíteni az egyetlen szupermarketet.

A kiköltözést követően a piliscsabai campus területe állami tulajdonba és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá kerül. De sorsáról egyelőre semmit nem tudni.

Az egyetem utolsó hétvégéjéről az Egyetemi Televízió készített kisfilmet:

„A költözés természetesen évekbe telik és milliárdokba kerül majd, hiszen az állam által felkínált ingatlanok teljesen más, a Magyar Rádió esetében pedig igen speciális funkcióval rendelkeztek, így egy átfogó átépítéssel kell kezdeni. Elvben tehát lenne idő átgondolni azt is, hogy mi legyen a piliscsabai campus sorsával. Az organikus szemléletű épületegyüttes jövőjére azonban nehéz optimistán gondolni, hiszen nem egyszerű olyan funkciót találni ide, amivel nem ismétlődik meg az egyetemi campus által végigjárt kálvária. Ha pedig rálelnek erre, akkor szintén hatalmas pénzforrásokat kell találni a meglévő épületegyüttes korszerűsítésére, az újonnan felmerülő igények szerinti esetleges bővítésre. Emiatt félő, hogy a piliscsabai kísérlet jövője hosszú időre megpecsételődik" – olvasható az Építészfórum elemző cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!