Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ingyen kapja meg a Pázmány a józsefvárosi épületeket. A piliscsabai kampusszal egyelőre nem tudni, mi lesz.

Ingyen kapja meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a VIII. kerületi épületeket, mostani piliscsabai ingatlanjait pedig szintén ingyen átadja az államnak – ez áll egy új törvényjavaslatban.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint „a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza a további működésének a kibontakozását, illetve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket”. Vagyis nem vált be az az ötlet, hogy egy egyetem központja Budapesthez közel, de mégiscsak egy faluban működjön, miközben több kara már rég beköltözött a Józsefvárosba. Most azt a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt épülettömböt kapja meg a PPKE – benne az évtizedeken át jól ismert Bródy Sándor utca 5-7. számmal –, amelyben 1928-tól, fokozatosan terjeszkedve több mint 80 évig az e néven azóta megszüntetett Magyar Rádió működött.

A kormány egy 2016-os határozatával előbb a Nemzeti Múzeumnak adta a kiköltöztetett Magyar Rádió épületeit, két év múlva azonban egy újabb határozat már a Pázmány Egyetemet említette.

A mostani törvényjavaslatból nem derül ki, mi lesz például a Nobel-díjas Békésy György által tervezett híres 6-os stúdióval, vagy a hangversenyek helyszíneként ismert Márványteremmel. A 2016-os kormányhatározat a stúdióépület lebontásáról szólt, de ezt most nem említik. Nem utal az előterjesztés a több évtized műsorait még ma is magnószalagokon őrző szalagtár sorsára, amelynek elhelyezésére a közmédia mostani óbudai területén nincs hely.

Nem szól a törvényjavaslat arról sem, hogy az állam mihez akar kezdeni a nagy területű piliscsabai kampusszal, benne Makovecz Imre híres, de használhatósági szempontból néha vitatott épületeivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!