szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színház támogatására létrejött alapítványokban még mindig pozíciója van, ezért, ha pénzt kér az intézmény, neki is rá kell bólintania.

Rajta tartja a kezét a Vígszínház pénzügyein az onnan botrányos körülmények között távozott Eszenyi Enikő – írja a Blikk. A lap szerint a színész-rendező ezt két, összesen közel félmilliárd forint támogatás fölött rendelkező alapítványon keresztül teheti meg. Ezeket még Marton László, az intézmény egykori, 2019-ben elhunyt igazgatója hozta létre.

Az alapítványokban – írja a lap – elnökségi tag Magyar Péter korábbi produkciós igazgató, Hegedűs D. Géza színész-rendező és Eszenyi Enikő is.

A Blikk szerint őt a színháznak nincs jogi lehetősége leváltani, önként pedig nem távozott. Emiatt a jelenlegi igazgatónak, Rudolf Péternek többek között elődjétől is engedélyt kell kérnie, ha az alapítványtól támogatást igényel.

Rudolf megerősítette a Blikknek, hogy ez a helyzet. „Eszenyi Enikő visszalépett a Vígszínház vezetői pályázatától, azonban az alapítványok kuratóriumi pozícióiról nem mondott le, hasonlóan Magyar Péter volt produkciós igazgatóhoz, aki már szintén nincs a korábbi pozíciójában. Így természetesen minden felmerülő kérdés kapcsán hozzájuk kell fordulnunk.”

Az igazgató hozzátette: felvetették, hogy gördülékenyebb lenne az alapítványok működése, ha a Vígszínház kötelékébe tartozó vezetői lennének, a kérésük azonban „nem talált meghallgatásra. Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így” – magyarázta.

A lap megkereste Hegedűs D. Gézát is mint az alapítványok elnökségének egyetlen, a Víg társulatában is aktív tagját, de nem kívánt nyilatkozni.

A Blikknek Csőre Gábor – aki Eszenyi ideje alatt a társulathoz tartozott, illetve a volt igazgató ügyét vizsgáló bizottságnak is tagja – azt mondta, a helyzet feszültségeket szül.

Eszenyi Enikő nem reagált a lap megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta