szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Megnyílt a Közlekedési Múzeum kiállítása Skodák, Zilek és Barkasok mellett többek között terepasztalok...

Megnyílt a Közlekedési Múzeum kiállítása Skodák, Zilek és Barkasok mellett többek között terepasztalok, játékpisztolyok és konstrukciós készletek idézik meg a keleti blokk játékiparát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) csütörtöktől látogatható, A szocializmus játékszerei című kiállításán.

a kép illusztráció

A karácsonyi időszakban megnyílt tárlat két csoportnak szól: a mai gyerekek rácsodálkozhatnak arra, mivel játszottak vagy mire vágyakoztak egykor szüleik, az egykori gyerekek pedig felidézhetik, melyik játék volt meg nekik, és melyiket szerették volna megkapni szüleiktől - mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján az MMKM főigazgatója.

Az anyagban helyet kaptak mások mellett közlekedési eszközök, gépek, játékpisztolyok, építőjátékok, összerakható műanyagrepülőgép-modellek és kisvasutak. A látogatók a saját maguk által fejlesztett árammal működtethetnek két autóverseny-pályát, de a gyerekek játszhatnak egy TT vasúti terepasztallal is. Számos fa-, lemez- és műanyag játék mutatja be sajátos szemszögből a szocialista ipar fejlődését: a Moszkvicsok, Ladák, Polonézek, Daciák és Liazok mellett felbukkannak a T-34 harckocsik és a holdrakéták is.

A kiállításon helyet kaptak a logikai játékok, és a mechanikai, optikai, elektronikai építőkészletek is. Igazi különlegesség a magyar tervezésű, 1967-es Mikromat; a mindössze háromezer példányban gyártott kibernetikai készlet tulajdonképpen korai számítógép-modellként működött. Karácsonyra készülve a múzeum berendezett egy 1960-as éveket idéző enteriőrt, amelyben két gyermekbábu diafilmeket néz, miután kibontották ajándékaikat. A szocializmus játékszerei 2012. február 29-ig láthatók a Közlekedési Múzeumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!