Mi visz rá egy közgazdászt, hogy életét babák és plüssállatok javításának szentelje? Miért nyit az egykori galériatulajdonos játékantikváriumot a fővárosban? Barta Judit és Földes János a biztos megélhetés helyett rögösebb utat választott: mindketten megvalósították álmukat. Brumi medve, NDK kisvasút, elnyűhetetlen Moszkvics-modell, Kisvakond és féllábú ólomkatona. Utazás a múltba.

„Egy lovas fiatalember vidéken portyázott, amikor az útjába akadó ház ablakában meglátott egy hímezgető hölgyet. Nagyon megtetszett neki, olyannyira, hogy feleségül is vette. Így képzelem a történetet” – meséli Barta Judit, a Babaklinika létrehozóinak leszármazottja.
©
©
©
A letört fejet vissza lehet illeszteni, a benyomott szemet ki lehet cserélni - tetszés szerint kék vagy barna szemgolyóra - sőt, új hajkoronát is kaphat a leharcolt, néma társ. Előfordul, hogy valódi hajból készül a frizura - csavarókkal formázva -, az arcfestés pedig sminkmestereket megszégyenítő eredménnyel zárul: rózsás orca, dús pillák, ragyogó szem.
©
©
©
„Ma már nem nagyon viszi tovább az üzletet családon belül senki, talán még két bolt van, ahol generációról generációra öröklődik a mesterség. Budapesten négy-öt babajavító volt még, de mára mind bezárt” - meséli Judit töprengve: még nem tudja, családjukban ki viszi tovább a stafétabotot.
©
©
©
©
„Nagy álmom, hogy létrejöjjön egy színvonalas fővárosi játékmúzeum. Kecskeméten ugyan van egy, egy játékgyűjtemény pedig Óbudán, a Zichy-kastélyban a nagyközönség elől elzárva, ám ez kevés. A múzeumot már nem én akarom megcsinálni, de össze szeretném hozni a csapatot, az embereket, akik képesek rá” - mondja Földes János, a Játékudvar antikvárium tulajdonosa.
©
„A világon a játék most érdektelen. Én a szocializmusban nőttem fel, ahol minden harmadik sarkon volt egy játékbolt. Most alig van néhány, a gyerekek ülnek a gép előtt, ahelyett, hogy egymással játszanának. Ha mégis, leginkább divatjátékokkal, azzal, ami a pajtásoknak is van”
©
A régi NDK-s vasútmodellekre van kereslet, a mozdony, ami a nyolcvanas években például 22 forintba került, ma 2800-ért kapható. A komolyabb darabok 10-15 ezer forintot is kóstálhatnak, márkától és gyártmánytól függően.
©
©
©