Tetszett a cikk?

Az egri termálfürdő területén élő platán megnyerte a 2013-as Európai Év Fája versenyt – közölte pénteken az MTI-vel a versengés magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány.

Az alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství által harmadik éve meghirdetett versenyben több mint 45 ezer szavazatot adtak le az interneten, ebből 14 205 voks jutott a 250 éves egri platánfára, a második helyezett lengyel platánra 13 898. A harmadik helyet egy írországi tölgyfa szerezte meg.

A versenyben csütörtökön este hirdettek eredményt Brüsszelben, és itt lesz a díjátadás is a Brüsszeli Zöld Hét nemzetközi konferencia keretében.

Glushniki eper és diófák, Bulgária
©

A versengésre hat ország – Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – nevezett be egy-egy legendás történetű vagy szűkebb környezetében közösségteremtő hatású fát, illetve facsoportot.

Tölgykirály, Írország
©

A nemzetközi versenyt megnyerő platánfáról a szájhagyomány úgy tartja, az egri vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. De a legenda sajnos nem igaz: a fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették. A nevezők nagyon vigyáznak a fürdő területén élő fákra, a kezelési munkákba a fa mérete miatt a tűzoltóság is besegít. A fa 1978 óta védett.

Kozy platánfája, Lengyelország
©
Komjaticei platán, Szlovákia
©
A Nové Hrady fasor hársfája
©