Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.

©
Franciaország, 1920. - Pablo Picasso a párizsi Boulevard de Clichy-n található műtermében, melybe 1909-ben költözött.
©
1949. - Picasso kerámia műhelyében
©
1961. október 22. - Picasso kerámiafestés közben Madoura műhelyében. Ez évben költözött át új székhelyére, az Aix közelében vásárolt Cháteau de Vauvenargues-ba, amit később igen elszigeteltnek talált.
©
Nizza, 1963. december 13. - repülőtéren: a torreádor és színész, Luis Miguel Dominguin (jobbra), s felesége, az olasz Lucia Bose színésznő találkozása Picassoval
©
1973. április 8. - Pablo Picasso és felesége, Jacqueline vendégek társaságában
©
1971. október 13. - Picasso és felesége Jacqueline, az újságíró Helena Parmelin, valamint a neves festő, Edouard Pignon társaságában
©
1973. április 8. - Picasso egyik alkotása mellett
©
A ''Plaza Pablo Picasso'' épülete Madridban
©
2004. október 12. - a ''Parádé'' című kép már egy bevásárlóközpont előterét is díszítette Hongkongban. A mű 16,4 méter széles 10,4 méter magas, súlya pedig 45 kilogramm.
©
New York, 2006. május 3. - Pablo Picasso ''Dora Maar au chat'' című képének árverése Tobias Meyer vezetésével a Sotheby's aukciós ház kikiáltásán. Az impresszionista és modern művészeti alkotásokat felsorakoztató licitsorozaton a mű 85 millió dollárért kelt el.
©
Picasso ''La Lampe'' alkotása New Yorkban
©
Velence, 2006. november 9. - Picasso négy évét bemutató kiállítás az olasz városban. A kiállított festmények, rajzok, szobrok és kerámiák magán-és közgyűjteményekből, illetve a Picasso Múzeum gyűjteményéből érkeztek.
©
Látogató a francia Georges Pompidou Múzeumban
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Megválasztották az új pápát - Nagyítás-fotógaléria

A kedd esti és szerda délelőtti fekete füst után a fehér is felszállt a Sixtus-kápolna kéményéből. A bíborosok így tudatták a világgal: sikerült pápát választaniuk. Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - jelentették be a Szent Péter-bazilika erkélyén. Bergoglio a történelem első jezsuita pápája. Képes összefoglalónk az elmúlt két nap eseményeiről.

hvg.hu Nagyítás

A hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Orbán Viktor és a húsvéti sonka, Vilmos herceg és a pingponglabda, és a még mindig harcra készülődő Észak-Korea. Képes összefoglalónk a hét fontosabb eseményeiből.