Tetszett a cikk?

1984. február 4. - hivatalos magyarországi látogatásán Margaret Thatcher a kalocsai szárított paprikafüzérek között válogat a Tolbuhin körúti (1989 után Vámház körút) Nagyvásárcsarnokban.

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton.

Thatcher az utóbbi egy évtizedben egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, korábbi sorozatos agyvérzései miatt ugyanis állapota rendkívüli mértékben leromlott. Férje, Sir Denis Thatcher éppen tíz éve, 2003-ban, 88 éves korában hunyt el, és az ő halála is súlyosan megviselte az egykori kormányfőt. Elhatalmasodó betegsége miatt Thatcher az utóbbi időben már emlékezetkieséssel küszködött, és mozgása is alaposan lelassult. Orvosai ezért már évekkel ezelőtt eltiltották korábbi rendszeres és rendkívül népszerű előadókörútjainak folytatásától. Utolsó napjaiban a Ritz Hotelben ápolták, mert ott könnyebben gondját tudták viselni.

Találkozás Kádár Jánossal
©

Képes összefoglalónk: Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Cikkünk: Meghalt Margaret Thatcher