Tetszett a cikk?

''Ez már a szabadság?'' címmel rendezett fotókiállítást volt fogvatartottak fotóiból az Adj Hangot Egyesület. A váci, győri és Gyorskocsi utcai börtönben Börtönrádiót üzemeltető egyesület volt raboknak tartott fotós műhelyeket Izsó Tímea és Bánkuti András mentorálásával, majd arra kérték a frissen szabadult férfiakat, hogy készítsenek fotókat a szabadságról. Drubina Kamilla, a projekt vezetője szerint hiányzik a társadalmi diskurzus a fogvatartottak börtönbeli és a szabadulás utáni életéről. Nyolc fotós három hónap alatt készült több száz fotójából majdnem negyven képet tekinthet meg a nézőközönség 5 városban és 4 börtönben. A kiállított képekből válogattunk.

''Szabadság híd''. ''Én a bíróságom már tudtam, hogy ülni fogok, mint veréb az ágon, de utána mi lesz?'', mesélte magáról Péter. Összesen 10 évet és 2 hónapot ült, nagyrészt a Váci Fegyház és Börtönben, 9 hónapja szabadult. A Szabadság híd számára az állandóságot jelenti, mindig keresni kell azokat a stabil pontokat, amikhez ragaszkodhatunk, mondta. Péter informatikával, e-sporttal foglalkozott, most az Adj Hangot Egyesületnél dolgozik és a Tilos Rádióban vezet műsort, de folyamatosan munkát keres. Külföldre nem mehet el, erkölcsi bizonyítványt nem kap és ha vállalkozni akar, akkor csak kft.-t indíthat 3 millió forinttal.
©
''Édes szabadság''. A képen szereplő András Péter zárkatársa volt Vácon. ''Több iskolája van, elvégezte az élet iskoláját is, de ezt az utat választotta, fel is vállalja. A börtönben sem dolgozott egy percet sem, születése óta nem vett olyan eszközt a kezébe, aminek nyele van''. András jelenleg házi őrizetben van, telefonon keresztül vezet műsort Péterrel együtt a Tilos Rádióban.
©
''Fűszer''. Zsolt is Péter zárkatársa volt, 9 év, 9 hónapot ült. Fuvarozással, futárkodással szeretne foglalkozni, most autóra vagy motorra gyűjt. Valószínűleg fél óra ártatlan csevegés után sem esne le, hogy valami olyat követett el, amiért 10 évet ült. ''A paprikás krumpli itt kint olyan, mint bent a pizza'', magyarázza a rangsort az egyes egytálételek között. Zsoltnak leginkább a fűszerek hiányoztak a börtön menzájáról, ezért jól meg is szórta a képen látható zsíros kenyeret, ''próbáltam mindent rátenni, van is rajta minden, kivéve a halikra'', mondja.
©
''Szabadjáték''. Márton a legidősebb a fotós projektben, 53 éves, legutoljára négy évet ült Vácon, ahol ő is csatlakozott a Rács FM-hez. A képet a szabadulás után 1 héttel készítette, ''látszik, hogy itt már egy ráccsal kijjebb vagyok, de még mindig a börtön hatása alatt'', mondja. Márton, vagy becenevén Ábi erre a képre a legbüszkébb, mert ez került a kiállítás plakátjára is.
©
''Meleg otthon''. Gábor 10 évig ült börtönben, ezt a képet akkor készítette szülei lakásáról, amikor szabadulása után először látogatta meg őket. Általában akkor van szállása, amikor van munkája, futószalag mellett szokott dolgozni, de nem bírja sokáig egy-egy munkahelyen.
©
''Párban egész'' - Márton-t szabadulása után elütötte egy autó, eltört a medencecsontja, 3 hétig volt kórházban, egy hete járt mankó nélkül a kiállítás idején. Jelenleg az Adj Hangot Egyesületnek és a Rádió Q-nak dolgozik.
©
''Múltidézés''. A kép egy dunabogdányi hétvégi ház előtt készült. A fotós, Gábor, egyik legnagyobb vágya egy társ, képein senki sem szerepel, csupán ő maga egy alkalommal, ahogy egy női szobrot csókol meg.
©
''Börtöngyár''. Tamás volt a Börtönrádió első főszerkesztője, eredetileg informatikus. A börtönben megtért, most fotózik, ír és zenéket szerez. ''A szabadság a zenélés, az alkotás és a barátnőm'', mondta és ez a három meg is jelenik a képein. A ''Börtöngyár'' kilóg, ebből a hármasból, a magyarázat, hogy Tamásnak lehetősége adódott gyártelepen fotózni, és a robosztus épület felidézett benne egy-két emléket.
©
''Világ''. Dávid 25 éves, egyetemre járt, amikor bekerült a börtönbe, jelenleg háziőrizetben van, így a projekt tagjaival egyszer sem találkozott. Profi szinten fotózik, saját felszereléssel. Izsó Tímea, fotós, a volt fogvatartottak egyik mentora szerint a szabadság Dávid számára a test szabadsága: ''börtönben annak is jelentése van, ha leveszed pólódat, itt pedig ő teljesen meztelen lehet''. Persze a házi őrizet nem a teljes szabadság, nem hagyhatja el a lakását és a bokáján folyamatosan egy nyomkövetőt kell viselnie.
©
''Barátok: Mágus, a költő, Pista, Tamás, Laci''. Laci szabadulása után 3 hétig a híd alatt aludt, most egy hajléktalanszállón lakik. A börtönben leérettségizett, targoncás vizsgát szerzett és a egy nagy áruházlncnál talált munkát. A képen a hajléktalanszállón élő barátai láthatók, a szállókra jellemző fluktuáció miatt Laci már egyik férfival sem tartja a kapcsolatot, családtagjai közül csak külföldön élő fiával van kapcsoltban.
©
''Az igazság írva vagyon''. Yusuf egyébként muszlim és szintén a börtönrádiós csapathoz tartozott. Izsó Tímea szerint a projekt résztvevői először szinte mindannyian retrospektív fotókat készítettek: régi megsárgult képeket, gyerekkori kedvenc játszóteret, de egy idő után sikerült őket rávenni, hogy a jelent örökítsék meg.
©
''A nagy testvér mindent lát''. Amikor Yusuf a képeit csinálta, még csak három napja volt szabadlábon, de a szabadság friss élménye is érezhető fotóin.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Csillagok Háborúja 7

A hozzáértő rajongóból Star Wars-rendezővé vált J.J. Abrams megcsinálta azt, ami lehetetlennek tűnt: olyan jó folytatást készített a legnagyobb űrmesének, ami felnőtt a több mint egy évig tartó folyamatos hype-hoz. A Star Wars 7 az eredeti trilógia első két epizódjának receptjeire épít, kalandos, akciódús, izgalmas történetet mutat be okos humorral és elképesztő látvánnyal - és minél kevesebb digitális trükkel, az előzménytrilógia bukását elkerülendő. A visszatérő színészek és az új hősök egyaránt kitesznek magukért, új legendák születtek.

hvg.hu Nagyítás

Háborúk és menekültek az év képein 1 rész

Év végi összeállításunk első részének képein a Charlie Hebdo szerkesztőségét ért támadástól az ukrajnai háborús válságon át menekült áradatig megjelennek a fontosabb események. Ám emellett jóval békésebb felvételeket is láthatnak.

hvg.hu Nagyítás

Izzó láva, szétlőtt kisszoba és az év embere a hét képein

Legóból készült mamut, baleset a nadrággal, alsó madárfogás az ukrán parlamentben, óriásdugó, szétbombázott lakások, foszforeszkáló kerékpárút Egerben, erős szmog Pekingben, út szélére állított MiG-21-es - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu Nagyítás

Húsz éve ért véget a háború, ami nagyon közel volt hozzánk

Húsz éve, 1995. december 14-én írták alá Párizsban az 1992-ben kirobbant boszniai harcoknak és egyben a délszláv háborúnak véget vető daytoni békemegállapodást. A dokumentumot Alija Izetbegovics bosnyák, Franjo Tudjman horvát és Szlobodan Milosevics szerb elnök szignózta. Az egyezséget három hetes kemény alkudozás előzte meg, a tárgyaló felek között Richard Holbrooke, a washingtoni kormányzat képviselője közvetített. A megállapodás ugyan a harcoknak véget vetett, ám a Bosznia megosztott maradt: a bosnyákok, horvátok és szerbek közti bizalom nem állt helyre.

hvg.hu Nagyítás

A januári nap, amely megrendítette Európát

Egy nap alatt vált komorrá a világ, és elárasztotta a közösségi felületeket, meg a lapok címoldalát a Je Suis Charlie felirat. Az ok tragikus volt: 2015. január 7-én feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo című újság párizsi szerkesztőségét, és tucatnyi embert öltek meg. A terrorakciók a következő napokban is folytatódtak, a támadásokban összesen tizenheten vesztették életüket, köztük civilek, rendőrök és híres karikaturisták. A terrorakció célpontjául szolgáló lap életben maradt munkatársai pedig a tragédia után is folytatták az újság működtetését.