Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pontosan 15 éve, 2001. szeptember 11-én 19 terrorista 2976 embert gyilkolt meg az Egyesült Államokban. Négy repülőgépet térítettek el, az egyik a kétségbeesett utasok elszánt küzdelmének hála nem érte el kiszemelt célpontját, és Pennsylvania államban lezuhant, a második az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon egyik épületszárnyába csapódott, kettőt pedig nekivezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak, amelyek a becsapódás után nem sokkal összeomlottak. Nagyítás képgalériánk az eszement terror kegyetlenségét és értelmetlenségét mutatja meg, és az áldozatok emléke előtt tiszteleg.

A World Trade Center, vagyis a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két, terroristák által eltérített utasszállító repülőgép csapódott bele. Az első gép a központ északi tornyába szállt bele, a fotó a második gép déli toronyba való becsapódása előtti pillanatokat ábrázolja.
©
Az első gép reggel háromnegyed kilenckor becsapódott az északi toronyba, a második bő negyedórával később szállt bele a délibe. Mégis a déli torony adta meg magát előbb: 9 óra 59 perckor omlott össze. A lezúduló törmelékek elől menekülő rendőrök és járókelők láthatók ezen a fotón.
©
A támadásoknak közel háromezer áldozata volt, közülük 343-an tűzoltók voltak. A WTC-tragédiánál dolgozó tűzoltók az esemény hősei lettek, ezen a fotón, amely két nappal a támadást követően készült, egy tűzoltó pihen a mentési munkák helyszínén.
©
A környező utcákon parkoló autókat beterítették az ikertornyok törmelékei.
©
Még hat nappal a terrortámadást követően is a parázsló tüzek eloltásán és a túlélők felkutatásán dolgoztak a tűzoltók és a mentőalakulatok.
©
Az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon épületébe is becsapódott egy eltérített repülőgép, ez a WTC-tornyok ellen végrehajtott támadásokat követően nem sokkal, reggel 9 óra 37 perckor történt. A támadásban 125 ember halt meg, 70 civil alkalmazott, 55 katona.
©
A World Trade Center romjai napokkal a támadás után is füstöltek.
©
A romeltakarításon és mentésen dolgozók a kitört ablakokon keresztül néznek végig egy kint zajló megemlékezést.
©
A terrortámadás áldozatainak neve szerepel azokon a cetliken, amelyekkel beborították ezt a manhattani kirakatüveget.
©
A Wall Street bikájára kitűzték Oszama bin Laden körözési plakátját. A támadásokat követően tulajdonképpen azonnal az al-Kaida terrorszervezet szaúdi vezetőjére terelődött a gyanú, 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. Bin Ladent közel tíz éves hajsza után, 2011. májusában tudták csak likvidálni pakisztáni búvóhelyén amerikai kommandósok.
©
Egy megemlékezés helyszíne.
©
A Brooklyn sétányon mécsesekkel emlékeztek az áldozatokra, a szeptember 16-án készült fotón is látható, hogy a terrortámadás helyszínéről még mindig gomolyog a füst.
©
Gyerekrajzokkal díszített tűzoltóautó áll a Broadwayen szeptember 27-én.
©
Egy évvel a támadás után az elhunyt lányaira emlékezik egy nő a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben.
©
Az egykori ikertornyokat jelképező fénycsóvák nyújtóznak a magasba Manhattan felett, három évvel a terrortámadás után. A fény-installáció 2011-ig minden év szeptember 11-én megjelent Manhattanban, így adózva az áldozatok emlékének.
©
Az újraépített World Trade Center épülete. David Childs építészt kérték fel a felhőkarcoló tervezésére, 2006-ban kezdődtek el a munkálatok, és 2014 novemberében meg is nyílt az utódépület, amelynek neve One World Trade Center.
©
Egy nő gyászolja férjét az Északi Toronynál lévő emlékműnél.
©