Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aljekszandr Lukasenka elnök 80 százalékos győzelmet hirdetett, viszont minden jel szerint csalással. Az első exit pollok nyilvánosságra kerülése után az ellenzék jelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja az utcára hívta híveit, amire a rendőrség országszerte brutálisan reagált.

Fehéroroszországban 1994-ben tartottak utoljára tiszta választást, akkor épp Aljekszandr Lukasenka nyert. 2020-ban a szokásosnál visszafogottabb eredményt hozott össze, hiszen általában 90 százalék felett végzett.
A csalás viszonylag egyértelmű: ameddig az ellenzéki Minszkben 64 százalékos lett csak a részvétel, addig több szavazókörben is 100 százalék feletti lett.
©
Az ellenzék vezére, Szvjatlana Cihanouszkaja az első exit pollok kikerülése után hirdetett országos tüntetést. Több mint húsz városban gyűltek össze a tiltakozók.
©
A rendőrség Minszkben lépett fel a legbrutálisabban, a város hétfő hajnalig blokád alá került.
©
Az országban blokkolták az internetet, se a legolvasottabb hírportálok, se az állami hírügynökség nem elérhető.
©
Egyes beszámolók a hadsereget is látni vélték, de ezt egyelőre nem erősítették meg.
©
A Viasna emberjogi szervezet szerint egy tüntetőt halálra gázolt egy rendőrségi kamion, ezt a belügyminisztérium tagadja.
©
Pontos számok nincsenek a tüntetésről, de sokatmondó adat, hogy a beszámolók szerint többször is a rendőrség fújt visszavonulót.
©
©
A tüntetések mellett a lengyel és a litván elnök közös nyilatkozatot tett közzé, amiben arra kérik Lukasenkát, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapokat, a szólásszabadságot és az emberi jogokat.
©
Egyes orosz hírforrások szerint Lukasenka maga is elmenekült az országból, és jelenleg Törökországban tartózkodik.
©
Fehéroroszország szempontjából a legfontosabb most is az, mit gondol erről a Lukasenkával az utóbbi időszakban hullámzó kapcsolatban lévő Vlagyimir Putyin, de ő egyelőre nem nyilvánult meg.
©
A tüntetők ígérete szerint hétfő este folytatódnak a demonstrációk.
©