szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az embereket már a gyűlésekre menet őrizetbe veszik az ellenzéki vezető szerint.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Változtatni kell a fehéroroszországi kormányellenes tüntetések lefolytatásának taktikáján – jelentette be kedden Szvjatlana Chinaouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető a Dozsgy nevű független orosz televíziós csatornának adott interjújában.

Lehet, hogy megváltozik az általános kép, kevesebb tüntető lesz, mert az embereket már a gyűlésekre menet őrizetbe veszik, nem engedik gyülekezni. Taktikát kell változtatnunk, hogy ne hagyjuk cserben az embereket. Nagy munkát végzünk ezzel kapcsolatban

– fogalmazott Chinaouszkaja. Mint mondta, a részleteket egyelőre nem tudják feltárni, de meg fogják ezt tenni. A terv ugyanaz – tette hozzá –, a küzdelem és a rezsim elleni nyomásgyakorlás folytatása. A vasárnapi megmozdulások, a diákok, az egészségügyi dolgozók, a nyugdíjasok tüntetései mind folytatódni fognak.

Az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta Fehéroroszországban rendszeresek a tömegmegmozdulások. Az ellenzék és az Európai Unió szerint Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. Az EU a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehéroroszok legitim képviselőjének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babos Tímea főtáblára jutott egyesben az Australian Openen

Babos Tímea főtáblára jutott egyesben az Australian Openen

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Uniós támogatásból erdősít Tiborcz István

Uniós támogatásból erdősít Tiborcz István