szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Akinek sok a Király utca, nem kell messzire mennie a nyugalmasabb belvárosi esszenciáért. A Dob utcán érződik leginkább a zsidó múlt, a jelene pedig hol kóser, hol nem, de nagyon szexi. Utcamustra.

Szilvási Lajos ha kilépett a Síp utcai ház kapuján és balra fordult, már bele is ütközött a Dob utcába. Amikor az Albérlet a Síp utcában című regény írója ott lakott – az ötvenes években – nem lehetett sokkal tágasabb ez a környék, mint most. És bár az útfelújítás megtörtént bő egy éve, a lakók folyamatosan panaszkodnak a burkolat minőségére, a toldozás-foltozás-aszfaltozás a Mi Erzsébetvárosunk blogja szerint mindennapos program.

A szépérzéknek, a biciklistáknak, az autósoknak ez bosszantó, azonban ezen a szakaszon sétálva a megviselt, ráncos és gyűrt kép inkább természetes része az utcának, ahogy a házak sebes homlokzatain is lehet vitatkozni: romantikusak, avagy borzalmasan lepukkantak? Ami nem vitás, hogy ezen a környéken gond nélkül lehetne még világháborús filmeket forgatni, csak néhány cégért kellene kitakarni.

©

Dob Essence

Filmbe illő a Dob, és hiába kezdődik a Károly körútnál és ér el a Rottenbiller utcáig, ha valaki a Dob utca esszenciáját keresi, akkor a Rumbach Sebestyén kereszteződéstől a Klauzál térig eső részen találja meg, előtte nem sokban különbözik a Királytól vagy a Dohánytól, utána pedig más Nagykörútba torkolló, majd Városliget felé nyújtózkodó utcától.

Talán az összesajtolt levegő miatt, ami az utca – elenyésző – szélességéből adódik? Vagy mert a hetven év nem elég, hogy kiszellőzzön a történelem? Ez utóbbi esetben nyomasztó lenne itt sétálni. Nem az.

A különbség a többi szomszédos, párhuzamos és merőleges kis utcáktól nyilvánvaló, még akkor is, ha sokszor egy lapon emlegetik a Wesselényit, a Dobot, az Akácfát, a Kertészt, a Királyt. Azon az egy kilométeres szakaszon viszont valami más. Kóserebb? Ha útikönyvekben tudakozódunk róla, a Dob a zsidó negyed (a jewish corner, a Judenviertel, a quartier juif) kellős közepén helyezkedik el. Az 1944-45-ig fennálló 0,3 négyzetkilométernyi budapesti gettó leghosszabb utcája volt, mely a kijelölt határokat tekintve valóban a Rumbachtól a Klauzálig tartott.

©

A városban leginkább itt látunk ortodoxokat dolgukra jönni-menni. Pajeszos, szakállas férfiakat fekete felöltőben, fehér ingben, kontyos nőket térd alá érő, vagy földig érő szoknyában, sötét kardigánban. Mert bár a felmérések szerint Budapesten a XIII. kerületi Újlipótvárost lakják a legsűrűbben az izraeliták, aki ezt életmódjával, ruházatával is vállalja, az a hetedik kerületben jár-kel nyilvánosan, nem csak sabbat idején.

©

A Dob utcában találjuk a legtöbb héber feliratot is, ezért óhatatlanul összehasonlítgatjuk Izraellel. Lehetnénk Tel-Aviv régi városrészének egyik utcájában is, ha nem lennének ilyen magasak és német tervezésűek az épületek. A hangulatban ettől függetlenül van valami az ottani kavalkádból. Az egymást váltogató kóser és nem kóser üzletek például, a nagyon trendi vadonatújtól a nagyon menő ősrégiig.

Felnőtt tartalom

A Budapest Barber Shop az előbbiek, a Fröhlich Cukrászda az utóbbiak közé tartozik. A Gellei ifjak borbélyüzlete 2014-ban nyílt, csak férfiak léphetnek be, időpontot nem lehet foglalni, egy csütörtök estén például a párkányon ülve várják a nőik a hajukat és arcszőrzetüket 3500 forintért igazíttató férfiakat.

Barber Shop
©

Ide nem, de a szomszédos szexturkálóba ha bátortalanul is, de bemehettünk körülnézni. A kirakatmentes, diszkrét üzletben egy kedves nő ül a pultnál, kitűzője és saját kezűleg fűzött gyöngynyaklánca alapján akár könyvtárosnak is elmenne. 22 éve azért nyitották ezt a boltot, mert volt rá igény. A kettő számmal lejjebb lévő erotika centrumban újonnan megvásárolt szexportékát ide hozzák a spórolós pornórajongók, ha kinézegették magukat, a kispénzű szexéhesek pedig olcsóbban vehetik meg a felnőtt tartalmat.

Az eladó úgy meséli, idősebb férfiak az állandó vevőkör, de érkeznek turisták is – pedig nincs angol felirat –, illetve fiatalabb huszonéves lánykák, akik a turkáló kiírás miatt sokszor azt hiszik, szexi fehérneműket és kiegészítőket is találnak itt. Ez azonban tévedés. A szexirodalom mellett bizton új, becsomagolt szexjátékok viszont kaphatóak az üzletben, mely 1993 óta mindenféle reklám és csinnadratta nélkül él meg itt, épp a már nem működő kóser élelmiszerbolttal szemben.

©

Kóser, nem kóser

Felváltva találunk lakatra zárt, poros és régóta üzemelő víg portákat a Dob utcában. A Minddiák például ugyancsak évtizedek óta közvetíti ki a gimiseket és egyetemistákat különböző cégekhez, de a lelakatolt műszaki áruház helyére nem pályázik senki.

Érdekes a kontraszt a Gozsdu udvar két bejárata között is: a Király utca felől hömpölyög befelé a tömeg, de a Dob utcából alig mennek be a Gozsduba, és csak nagyon kevesen jönnek ki. Ezen a végen ugyanis nincsenek még bárok, kávézók éttermek, melyek idáig vonzanák az embereket.

©

Itt nyugodtabb és csendesebb a járókelő is, a Spinozába például egy Freud-előadásért, egy klezmer vacsoráért vagy bagelért tér be, a még híresebb Fröhlich cukrászdába pedig flódniért (480 forint), képviselőfánkért vagy dobostortáért. A 62 évvel ezelőtt Fröhlich György által átvett sütöde a Dob utca cukorfokáért felelős.

Az üvegpult mögött Éva mesél nekünk. A hagyományos édességeken több generáció nőtt fel, a vendégkörben sokan már külföldről jönnek vissza, és akármennyi időt is töltenek idehaza, a cukrászda kötelező állomás. Éva arról is felvilágosít, hogy az utcában lévő zsidó gasztronómia nem minden esetben kóser: a Macesz huszár és a Spinoza például zsidó konyhára jellemző ételeket kínál, de attól még nem felel meg a szigorú alkalmassági követelményeknek.

Spinoza-ház
©

Ezért is van, hogy azok az üzletek, ahol a vallási rituálénak megfelelően készítik a portékát, ezt fel is tüntetik.

Buli van a sarkon

A Kazinczy utca kereszteződéstől egészen a Klauzál térig egy újabb etap következik a Dobon belül. Itt érezhető leginkább a pesti est lüktetése, borozó (Doblo), hosszmértékegységben kimért röviditalokra specializálódott bár (Méter bár), kerthelyiség (Rácskert), és a pesti művészeket itató kocsma is (Fekete kutya, Kisüzem). Az Akácfa-Dob sarkán található hely 2011 legvégén nyílt, a sirályosok kezdtek itt új életet, miután kipaterolták őket a Király utcából.

©

A pultos lány azóta itt dolgozik, és ő is megerősíti a gyanúnkat: a Király és a Dob között sokkal nagyobb a távolság, mint amit centiben ki lehetne fejezni az egyik saroktól a másikig. Akinek tehát elege van a nyüzsgésből ott, az itt fogja jól érezni magát. A Kisüzem már nem annyira politikai, mint a Sirály volt, ahol a Védegylet, majd az LMP is szárnyra kapott, inkább a művészvilág és a turisták látogatják, a hely specialitása pedig nem a fröccs, hanem a 95 fajta rum. Próbálják ugyanis ránevelni a minőségi italozásra a közönséget.

Innen kiszédelegve már nincs akkora veszélyben a gyalogos, a Klauzálnál majd’ kétszeresére szélesedik az út és megváltozik a közeg. A térhez tartozó kutyafuttató, foci és kosárpálya, plusz a tágas játszótér kissé sivár, és nem mindig barátságos, első benyomásra alvilági figurák lepik el a nap bármely szakában. Azért vannak itt is izgalmas helyek, nyitnak és zárnak az üzletek. Most épp egy sushibüfé és egy reggeliző-ebédlő is található a Csányi utca környékén. A Stikát a legjobbak közé sorolja néhány étteremlistázó. Dél környékén az 1050 forintos menü miatt tobzódnak itt a környékbeliek, a szeparált kávékiadó pultért pedig a turisták is odavannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne