szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napfény javítja immunrendszerünk működését, segíti napi ritmusunk kialakulását, és többnyire jó kedvre derít bennünket. Már 5-10 perc napozás beindítja a szervezet D-vitamin termelését, ami elengedhetetlen például a kalcium csontokba, fogakba való beépüléséhez. A barna bőr ráadásul optikailag karcsúsít. Azonban a túlzásba vitt napozás legsúlyosabb késői következménye akár bőrrák is lehet. Ez a legtöbb esetben megelőzhető a napozási szabályok betartásával, amelyekkel tartós lehet a barnaságunk.

1. Krémezni, krémezni, krémezni

Amikor napozunk, bőrünket közvetlenül elérik a káros UVA és UVB sugarak, amelyek átlagosan két milliméter mélyen hatolnak a hámszövetbe. A napozás során elégtelen védekezés legenyhébb jele a bőrpír, a súlyosabb tünetek a leégés és a hámlás. Az UVB sugarak főleg az eritémák kialakulásáért, míg az UVA sugárzás a bőr korai öregedéséért, ráncosodásáért és maradandó foltosodásáért felelős. Megjelenhetnek különböző kinövések, ezek között a legveszélyesebb az egyre gyakrabban előforduló rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma. Éppen ezért mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, naptejet, napolajat! Jobb, ha 11 és 16 óra között egyáltalán nem napozunk, mert általában ebben az idősávban a legerősebb az UVA és UVB sugárzás.

©

2. A helyes időzítés

Ha akkor kezdjük el bekenni magunkat naptejjel, napolajjal, amikor az első napsugarak érik a bőrünket, már késő! Mivel az UV-filternek legalább 20 percre van szüksége, hogy a hatását tökéletesen kifejtse, jobb, ha már otthon vagy az öltözőben bekenjük magunkat.

3. Megint krém

Érdemes magunkat másfél óránként újrakrémezni, különösen akkor, amikor a tengernél strandolunk, mert a sós víz akár teljes mértékben leoldhatja a bőrt védő filmréteget. A dörzsölés (pl. a letörlés, a homokkal történő érintkezés, a szél) eredményeképpen a fényvédő készítmény 80%-a a törölközőn landol vagy eltűnik.

4. Fényérzékenyítő gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, leginkább a vízhajtók, a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők, például ibuprofen és az aszpirin, leginkább a magas vérnyomásra használt bétablokkolók, a retinoltartalmú pattanás elleni, illetve ránctalanító készítmények, illetve az antibiotikumok egyes típusai fokozottan fényérzékennyé tehetik a bőrt. Ha ilyesmit szedünk, jobb, ha kerüljük a közvetlen napfényt, fokozottan ügyelünk a fényvédő krémek használatára és a megfelelő öltözékre. Az a biztos, mint mindig, ha a napozás előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót és betartjuk a leírtakat.

5. Fogamzásgátló és májfolt

Ha fogamzásgátlót szedünk, különösen figyeljünk oda, hogy ne vigyük túlzásba a napozást, mert könnyen májfoltot okozhat, mert túl sok az ösztrogén juthat a szerből a májnak. Ráadásul a fogamzásgátló miatt egyszer kialakult májfolt nagyon nehezen, vagy többé egyáltalán nem múlik el.

6. Égető szabadtéri sport

Amikor sportolunk, a szokásosnál is könnyebben leéghetünk, mert az izzadással gyorsabban leoldódnak a fényvédő krémek a bőrünkről. Úszás és búvárkodás előtt is kenjük be magunkat! Ha a nyaralás és a strandolás során sok úszást és pancsolást tervezünk, érdemes lehet a patikákban vagy a drogériákban kifejezetten úszóknak ajánlott gél állagú fényvédőt beszerezni. Az UV védelem a vízben és a vízen különösen fontos, mivel a víz átengedi az UV sugárzást, és a visszatükrözés miatt fokozza annak intenzitását. Úszás vagy szárítkozás után újra kell kenni a napozókrémet, még a vízálló termékeket is.

©

7. Vegyünk komolyan a lejárati dátumot!

A naptejek többségének szavatossága egy-három év. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a naptejek többségének fényvédő hatása a nagy hőmérsékletváltozás, a levegővel, a vízzel, a homokkal való érintkezés következtében tönkremehet. A vízparton éppen ezért érdemes árnyékban tárolni a napolajat. Ha a nyaralás után megmaradt naptej még jó jövőre is, érdemes betenni a hűtőbe, és ott tárolni. Nem ajánlott a szavatossággal kísérletezni, mert a megromlott naptej a bőrrel kölcsönhatásba lépve akár gyulladást, allergiás reakciókat is kiválthat.

8. Beleég a retinába

A szem belseje leegyszerűsítve sötét kamrácskákból áll, és erről a sötétségről a pigmentek gondoskodnak. A túl erős napsugárzás akár e sejtek rákos elváltozását is okozhatja, ezért ne spóroljunk, és szerezzünk be egy jó minőségi UV-szűrővel ellátott szemüveget!

9. Égési sérülések a kocsiban

Kevésbé közismert információ, hogy az autó üvegek többsége 80%-ban átereszti az UV-sugarakat. UV szűrő a régebbi autótípusokban csak a szélvédőben van, az oldalsó ablaküvegekben nincs. Aki a napernyő vagy fa alatt hűsöl, azt csak az UV-sugarak 50-80 %-a éri, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljon. Fél méterrel a víz felszíne alatt az eredeti sugárzás 40%-a mérhető, és mivel a bőrt a víz folyamatosan hűsít, nem is érezzük, hogy égünk.

10. Napozás utáni kényeztetés

Az egész napos strandolás, napozás után nem érdemes a kádban csobbanni, mert a fürdővíz hámlasztja a bőrünket. Inkább langyos zuhannyal frissítsük és tisztítsuk a bőrünket. Napozás után érdemes megvizsgálni az anyajegyeket, és ha valamilyen különös elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz!

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A Magyar Orvosi Kamara szerint nem egyszeri juttatásra van szükség

A Magyar Orvosi Kamara szerint nem egyszeri juttatásra van szükség

Bejelentette az Apple az új termékét, jön az "iPajzs"

Bejelentette az Apple az új termékét, jön az "iPajzs"

Izgalmas kiegészítőt talált ki telefonjaihoz a Samsung

Izgalmas kiegészítőt talált ki telefonjaihoz a Samsung