Hercsel Adél
Hercsel Adél

Ma van az Olvasás világnapja, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot mind a „kezdő”, mind a „haladó” olvasók számára. Most segítünk, ha úgy érzi, az olvasás sehogy sem fér bele az időbeosztásába, és nem találja elég motiváltnak magát hozzá, ugyanakkor zavarja, hogy egyre csak gyűlnek az elolvasásra váró könyvek az éjjeliszekrényén.

1. Vegyük számba az olvasás előnyeit!

Mindenek előtt érdemes újból és újból végiggondolni, hogy mi mindent nyerhetünk a napi szintű, rendszeres olvasással. Ha számba vesszük, hogy az olvasásnak mennyi előnye van, azonnal megjön a kedvünk a könyvek lapozgatásához. Az olvasás többek között frissen tartja az agyunkat, csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélyét, bővíti a szókincsünket, árnyaltabbá teszi a gondolkodásunkat: könnyebben és jobban átlátjuk tőle az összefüggéseket. Mindezek következtében képesek leszünk pontosabban fogalmazni, ami magabiztosságot ad, és kisegíthet bennünket a nehéz helyzetekben, amikor például érvelnünk kell vagy meg kell védenünk magunkat. Feltéve, ha nem politikai híreket, hanem valamilyen fikciós művet olvasunk, csökkenhet a stressz-szintünk is.

2. Tegyük az olvasást a napi rutinunk részévé!

Mindig legyen nálunk egy jó könyv! Ha a tömegközlekedési eszközök valamelyikével járunk iskolába, munkába, vagy bárhova máshova, használjuk ki az utazás perceit, és olvassunk! Lehet, hogy a busz nem a legalkalmasabb helyszín a Háború és béke vagy más fajsúlyos művek elfogyasztásához, de utazáshoz választhatunk magunknak könnyedebb, rövid fejezetekből álló könyveket is, amelyek értelmezését nem nehezíti például a busz vagy a metrószerelvények zaja. Olvassunk este, elmerülve egy kád vízben, majd lefekvés előtt!

©

3. Olvassunk verseket!

„Nincs időm olvasni” – ismerős kifogás? Ha összecsapnak a fejünk felett a hullámok, nyilván nem a Bűn és bűnhődés vagy az Ulysses után fogunk kapni, ugyanakkor a vaskosabb művek helyett ilyenkor választhatunk magunknak egy-egy inspiráló kortárs vagy klasszikus verseskötetet, idézetes gyűjteményt. Például jól jöhet Örkény egyperceseiből egy-egy darab, amelyeket soha nem lehet megunni! Pár percet csak találunk magunknak a nap folyamán, amikor hasonló művekkel töltekezhetünk.

4. Váltson e-könyv-olvasóra!

Az e-olvasás népszerűsége a mai napig töretlenül növekszik világszerte és Magyarországon is. A KSH adatai szerint 2012-ben a digitális könyvek, valamint e-könyvek forgalma meghaladta a félmilliárd forintot, ez a szám 2013-ra pedig 862 millió forintra nőtt. Ez nem véletlen, mert az e-könyv olvasók-kijelzői szemkímélőek, alacsony az energiafogyasztásuk, és a legújabb típusok fényviszonyoktól függetlenül is lehetővé teszik az olvasását. Maga az eszköz kicsi, könnyű, elegáns, arról nem is beszélve, hogy jó befektetés lehet egy idő után, mert az e-könyvek általában olcsóbbak, mint a papíralapúak, könnyebb rájuk idegen nyelvű könyveket letölteni, illetve számos, ingyenes tartalmat is beszerezhetünk.

©

5. Gyűjtsünk könyvtárgyakat!

Szabad szemmel is megfigyelhető tendencia, hogy az utóbbi években egyre igényesebb és szebb kiadványok lepik el a magyar piacot. A kiadók többsége nagy figyelmet fordít arra, hogy egységes arculattal mutatkozzon be. Egyre több sikeres és elhivatott képzőművészt foglalkoztatnak a könyvarculatok tervezése során, illetve a magyar illusztrátorok is kiemelkedő művek sorát hozták létre az utóbbi években. A legújabb tendencia a plexi borító terjedése piacon, ami lényegében a kemény és a puha fedél közti átmenetet jelenti, amitől a könyv könnyű, és hordozható lesz, de a táskába bedobva sem hajlik el, sérül meg.

6. Könyvtárazzunk!

Budapest a gyönyörű könyvtárak városa. De ha eddig nem győződött volna meg arról, hogy olvasni jó, akkor először keressen képeket a neten az alábbi könyvtárakról, és azt is nézze meg, hol és hogyan lehet beiratkozni: Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtára, az ELTE Angol-Amerikai Intézet és Germanisztikai Intézet Könyvtára, a BME Központi Könyvtára, A Szláv és Balti Filológiai Intézet Könyvtára, Országos Idegennyelvű Könyvtár, ELTE Egyetemi Könyvtár, Országgyűlési Könyvtár, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára.

©

7. Antikváriumozzunk!

Az antikváriumozás egy különösen megnyugtató elfoglaltság, arról nem is beszélve, hogy kiváló randi- és családi program is lehet. Egyrészt megszabadulhatunk a megunt, polcról kiszorult könyveinktől, és ezzel még pénzt is kereshetünk. Másrészt olcsón igazi kincsekhez juthatunk. Nincs is jobb, mint egy sikeres antikváriumozás után beülni egy hangulatos kávézóba, és azonnal belevágni a frissen beszerzett kötetekbe.

8. Legyen idézetes füzetünk!

Az idézetes füzetbe olvasónapló szerűen kiírhatjuk a legemlékezetesebb részeket, a könyvek legfontosabb, központi gondolatait. Ez egyrészt nagyszerű passzió, másrészt villoghatunk az idézeteinkkel a Facebookon, a levelezéseinkben, randin, illetve életmentő lehet, ha valamilyen alkalomra, például születésnapra, ballagásra, gyermekáldáskor, esküvőre, részvétnyilvánításhoz kell szöveget írnunk, idézetet keresnünk.

©

9. Olvassunk közösen!

Csatlakozzunk könyvkihívásokhoz, olvasókörökhöz, offline és online könyves közösségekhez! Iratkozzunk fel kedvenc íróink és kiadóink csatornáira! Ezek szintén motivációt adhatnak az olvasáshoz és naprakészen tartanak, hírekkel, érdekességekkel és újdonságokkal szolgálnak.

10. Ne szenvedjen, ha nem tetszik!

Könyvet félretenni nem kudarc. Ha nem tetszik, ne szenvedjen, dobja a sarokba a könyvet, és vegyen elő egy másikat. Egy könyv sem ér annyit, hogy elvegye a kedvét az olvasástól!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
20-30 milliárd lesz a holdra szállás

20-30 milliárd lesz a holdra szállás

Dzsudzsákék nagyot ugrottak a FIFA-ranglistán

Dzsudzsákék nagyot ugrottak a FIFA-ranglistán

Durvul a hőség, hétvégén akár 38 fok is lehet

Durvul a hőség, hétvégén akár 38 fok is lehet

Csecsenföldön nyelvkitépés és ujjtörés jár a nem tetsző kommentekért

Csecsenföldön nyelvkitépés és ujjtörés jár a nem tetsző kommentekért

Király Gábor lehet a Fidesz jelöltje Szombathelyen

Király Gábor lehet a Fidesz jelöltje Szombathelyen

Jól jártak a hőséggel a szúnyogok

Jól jártak a hőséggel a szúnyogok