szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Somodi Ferenc, aki egykor a kontinens ökölvívásának szupernehézsúlyú trónján ült, ma 53 éves rokkantnyugdíjasként éli életét és gyakran a mindennapi élethez szükséges pénz sem áll már a rendelkezésére. A monokli.com beszámolója.


Somodi Ferenc ma
© monokli.com
Somodi 1985-ben, a Budapest Sportcsarnokban rendezett ökölvívó Európa-bajnokság szupernehézsúlyú döntőjében, tízezer néző előtt győzte le szovjet ellenfelét és ült a kontinens trónjára. Bár alkata alapján nem volt igazi szupernehézsúlyú öklöző, gyorsaságával kompenzálta ezt, arról nem is beszélve, hogy ütőereje miatt nagyon is helye volt a legnehezebbek közt. 1984-ben ő is utazott volna Los Angelesbe az olimpiára, de a szocialista tábor bojkottja miatt valószínűleg lemaradt egy éremről.

A siker után két évvel az öklöző szögre akasztotta kesztyűit és úgy döntött, a civil életben próbál szerencsét. Mivel edzőnek nem marasztalták, saját teherautójával a komáromi sörgyár szállítója lett. Munkahelye azonban 11 év után bezárt, elvesztette munkáját és magánéleti gondokkal is küszködött. Mint mondta, ma már gyakran a napi betevő megkeresése is gondot jelent. „Elég rosszul élek. A mai világban nem találom a helyem, nincs munkám, rokkantnyugdíjas vagyok. A 23 szorítóban eltöltött esztendő nem múlt el nyomtalanul" – mondta Somodi.

„Ha azt az időt, amit a ringben töltöttem, Tatabányán, a bányában dolgoztam volna le, most 120 ezer körül lenne a nyugdíjam. Én viszont a bokszra tettem fel az életemet, de hiába játszották tiszteletemre a Himnuszt, sokra nem jutottam vele. Amikor elgondolkodom, hová jutottam, mindig oda lyukadok ki, feleslegesen töltöttem el azt a sok-sok évet a szorítóban. Ha újra kezdhetném, az ökölvívás közelébe sem mennék – tette hozzá azzal együtt, hogy nagyon is követi a sportág eseményeit, szurkol a mai fiataloknak, akik szerinte ma már jobb helyzetben vannak, mint ő volt egykor.

monokli.com

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Orbán újabb bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, de fenyegeti a lengyel baráti tűz

Orbán újabb bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, de fenyegeti a lengyel baráti tűz

Elkezdtek kikelni a teknőcbébik az olasz strandokon – videó

Elkezdtek kikelni a teknőcbébik az olasz strandokon – videó