szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar jégkorong-válogatott második helyen végzett a Divízió I-es világbajnokságon. Az IIHF már kisorsolta a 2011-es csoportellenfeleket, Magyaroszág pedig jó eséllyel pályázik a jövő évi vb rendezésére.

„A helyzet az, hogy szeretnénk megpályázni a 2011. áprilisi Divízió I-es világbajnokság valamelyik csoportját, így Budapest újra jégkorong világbajnokságot rendezhetne – mondta a hvg.hu-nak Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára. – A csoportkialakítás már megtörtént, jövőre Japánt, Dél-Koreát, Hollandiát és Spanyolországot kaptuk valamint a németországi A csoportos világbajnokság erősebbik kiesőjét. Ez nagy valószínűséggel a Dánia, Franciaország, Olaszország, Kazahsztán négyesből fog kikerülni, de lehet Lettország vagy Norvégia is.”

A Divízió I-es csoportok kialakításánál mindig az előző év helyezései számítanak, a nemzetközi szövetség (IIHF) így próbál közel azonos erősségű, csoportokat kialakítani. A világbajnokság rendezésére pedig a hírek szerint egyedül pályázunk, és ha nem jön közbe semmi, 2002, 2003 és 2005 után 2011-ben Magyarország újra Divízió I-es vb-rendező lehet.

"A május eleji igazgatósági ülés egyik fontos témája lesz a világbajnoki rendezés ügye, és addig az előkészületeket is megtesszük – nyilatkozta lapunknak Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke. – Az A csoportos világbajnokság ideje alatt (május 7-23.) lehet benyújtani a pályázatot, és a május 18. és 22. között zajló kongresszuson születik meg az IIHF döntése. Mint a Divízió I-es mezőny egyik legerősebb csapata, jó eséllyel pályázunk a rendezésre, ráadásul nemzetközileg is elismerik a magyar szervezést. Ugyanakkor lehet számítani arra, hogy az A-csoportból kieső ország is benyújtja majd a pályázatát.”

Az elnök elmondta, hogy elsődleges szempont a vb-rendezés szempontjából a közönség kiszolgálása, ebből a szempontból pedig a Papp László Budapest Sportaréna (befogadóképesség: 9 ezer fő) és a Debreceni Főnix Csarnok (befogadóképesség: 4500 fő) lenne a legalkalmasabb. „Én személy szerint ezekben a helyszínekben gondolkodnék, de ezt az igazgatósági ülés dönti majd el” – tette hozzá Studniczky.

"A szövetség évi 200 millió forintból gazdálkodik, ami jobb években felmehet 260 millióra is. Ennek 60 százalékát a szponzorok adják, 20 százaléka a rendezvényekből jön be (jegyek), 10 százaléka a tagi befizetésekből és megint csak tíz százaléka az állami támogatásból. Egy Divízió I-es világbajnokság rendezése körülbelül 80-100 milliós költségvetéssel bírna, aminek döntő része szerintem a jegyeladásból be is jönne. Mivel a magyar szurkolók most Ljubljanába is mintegy 1500-an jöttek el, szerintem itthon az öt magyar meccsen biztosan teltház lenne."

Csak összehasonlításképpen: a tavalyi Magyarország - Kanada jégkorongmeccs budapesti rendezése 60 millió forintjába került a szövetségnek.

TED SATOR JÖVŐJE
"Ted Satorrel egyéves szerződést kötöttünk tavaly - mondta Studnicky Ferenc. - A szerződésben foglalt pontokat teljesítette, ami egyrészt a magyar jégkorong-válogatott átalakítását jelentette, másrészt a Magyar Jégkorong Szövetség az idei Divízió I-es világbajnokságon az első két hely valamelyikét jelölte meg célként. Ezzel a nyomást is szerettük volna levenni az ő és a játékosok válláról. Ennek megfelelően én és a szövetség is pozitívan értékeljük a vb-t. A kapitány jövője is az igazgatósági ülés egyik témája lesz, én pedig leülök beszélni Teddel is, hogy hogyan képzeljük el a jövőben a közös munkát."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Sokan felteszik a kérdést: 350 élet vagy 100 ezer munkahely a fontosabb

Sokan felteszik a kérdést: 350 élet vagy 100 ezer munkahely a fontosabb

Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban

Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban