szerző:
hvg.hu

Hollandia megérdemelt győzelmet aratott a szervezetten védekező dánok ellen. Egy öngóllal szereztek vezetést, a hajrában pedig Kuyt biztosította be a győzelmet. A hollandok jól megoldották Robben hiányát.

Az öngól, vezetnek a hollandok
©
ESTERHÁZY MÁRTON JEGYZETEI
Látványosabb meccsre számítottam, mint amit végül kaptam, mert mindkét csapatnál főleg a védelem dominált. Az öngól után azt hittem, mindez meg fog változni, de tévedtem. Úgy érzem, túlságosan tisztelték egymást a csapatok. A második gólnál a dán védő nagyot hibázott, mert alapvető, hogy nem lehet kívülről fogni az ellenfél támadóit. Én nem annyira szeretem ezt a védekező stílust, a túlságosan is jól felklészült csapatokat, amelyek tele vannak atletikus sportolókkal, akiknél nem feltétlenül a fényesre csiszolt technika számít. Kicsit úgy érzem, mintha a csapatok arra játszanának, hogy vagy pontrúgásból szereznek valahogy gólt, vagy kivárják, míg az ellenfél hibázik. Ezt éreztem például a Japán - Kamerun mérkőzésen is. Ha szurkolóként nem is, szakmai szemmel persze megértem ezt a tendenciát, a foci ilyen irányba megy, óriási pénzről és preztízsről van már szó. Rombolni pedig könnyebb, mint kreatívan építkezni. A cél egyre inkább szentesíti az eszközt, a futball abszolút célorientálttá vált. Ezek után egyre kiváncsibb vagyok az olasz és a brazil csapatokra, hogy milyen játékkal rukkolnak elő. Eddig a német - ausztrál volt az egyetlen meccs, ami végül is teszett, de ott egy erős csapat egy gyengével csapott össze. Látványos volt, de nem volt izgalmas.

A világranglistán negyedik, s a vb egyik esélyesének számító hollandok a 46. percben egy öngóllal szereztek vezetést, majd a hajrában Kuyt állította be a 2-0-ás végeredményt. A magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutott dánok szervezett védekezésüknek köszönhetően az első gólig egyenlő ellenfelek voltak, veszélyes ellentámadásokat vezettek.

Az utolsó harminc percben már teljes fölényben játszottak a hollandok, Sørensennek egyre több dolga volt. A két csapat történetének első vb-találkozóján kis szerencsével, de megérdemelten nyertek 2-0-ra a hollandok, akik jól oldották meg Arjen Robben hiányát. A Bayern Müchen támadója a második meccsen talán már pályára léphet.

A hollandok immár húsz mérkőzés óta veretlenek. A csoport másik találkozója, a Japán-Kamerun meccs 16 órakor kezdődik Bloemfonteinben. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ugyanakkor döntött: nem tiltja be a vuvzelát, hiába reklamált a világon számos TV-társaság ennek érdekében.

XIX. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, DÉL-AFRIKA, 2010

E-CSOPORT. 1. FORDULÓ:

HOLLANDIA - DÁNIA 2-0 (0-0)

Johannesburg, Soccer City V.: Stéphane Lannoy (francia)

HOLLANDIA: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Brocnhorst - Kuyt, De Jong (De Zeeuw 88.), Sneijder, Van Bommel, Van der Vaart (Elia 67.) - van Persie (Affelay 77.) Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk

DÁNIA: Sørensen - Jacobsen, Kjær, Agger, S. Poulsen - Enevoldsen (Grønkjær 56.), C. Poulsen, Jørgensen - Roomedahl, Bendtner (Beckmann 62.), Kahlenberg (Erikssen 73.) Vezetőedző: Morten Olsen

Gólszerző: S. Poulsen (46.-öngól), Kuyt (85.)

 
1 2 3
Sorrend megfordítása

A bíró véget vet a meccsnek

A holland dominancia az utolsó félórában látványos volt, megérdemelt a győzelmük. A francia játékvezető hátom percet hosszabbít, majd lefújja a meccset.

A vébé legszebb mentése

Simon Poulsen azért nemcsak öngólt tud rúgni, a gólvonalról vágja ki Affelay közeli lövését. A rosszul kivetődő Sørensen már verve volt.

Gólt ér a sokadik holland akció

Eljero Elia kap szenzációs passzt Sneijdertől, és a tizenhatoson betörve remekül csavarja el a kapus mellett, éppen a bal kapufa tövére. A kipattanóra viszont érkezik Dirk Kuyt, aki pár lépésből a hálóba passzol. 2-0

Sneijder felső kapufája

Egyre többet támadnak a hollandok, megérdemelt lenne a győzelmük. Most Wesley Seijder, lövi el a labdát 25 méterről, megpattan Aggeren, és így a felső kapufára hull a labda. Sørensen azért rajta volt.

Nem tiltják be a vuvuzelát

Kiderült, hogy a FIFA nem tiltja be a vuvuzelát, így továbbra is marad a darázszümmögés a vb-meccseken. A döntésnek Dél-Afrikán kívül valószínűleg nem nagyon örülnek a szurkolók.

Dánia és az 1992-es múlt

Dánia 1992 óta többé-kevésbé rendszeres résztvevője a nemzetközi futballporondnak. A legnagyobb sikerük kétség kívül az azévi labdarúgó Európa-bajnokság megnyerése. A hazai szurkolók a mostani generációt is sokra hivatottnak tartják. Hollandia egyre többet és egyre veszélyesebben támad, Sørensen egyre több bravúros védést mutat be. A hollandok már több góllal vezetnénk, ha ő nem lenne.

Klasszikus védés Sørensentől

Robin van Persie passzol középre Rafael Van der Vaartnak, aki tíz méterről pörget kapura elegánsan, de Sørensen egy látványos vetődéssel kiszedi a labdát a bal felső sarokból. A vébé eddigi legszebb kapusmozdulata.

Magas nézőszám

Jelenleg mintegy nyolcvanezren vannak kint a Soccer Cityben, ami szép szám. Eddig az 1994-es amerikai rendezésű focivébének volt a legmagasabb a nézőszáma, átlag több mint hatvanezren látták a helyszínen a mérkőzéseket.

Dán öngóllal kezdődik a második félidő

Kezdetét veszi a második félidő. Van Persie szépen tartja meg a labdát bal szélen, Sørensen érthetelenül fut ki a kapujából, majd siet is vissza. A holland pár csel után középre ad, de egy támadó sem érkezik az ívelésére. Simon Poulsen viszont középen áll, ki is akarja fejelni, de a labda a kapu felé veszi az irányt a fejéről, és Daniel Agger hátáról a dán kapu jobb oldalába pattan. 1-0

A francia bíró lefújja az első félidőt

A hollandok többet birtokolják a labdát, mégsem mondható el az abszolút fölényük, mert a dánok is nagyon veszélyes támadásokat vezetnek.
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
653 lóerős villanykamiont mutatott be az Iveco és a Nikola

653 lóerős villanykamiont mutatott be az Iveco és a Nikola

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Emma Stone keze sok mindent elárul

Emma Stone keze sok mindent elárul

Egyéni csúccsal lett ezüstérmes a rövidpályás úszó-Eb-n Késely Ajna

Egyéni csúccsal lett ezüstérmes a rövidpályás úszó-Eb-n Késely Ajna

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Ritka, albínó őzet láthattak Sopron környékén – vagy valami mást

Ritka, albínó őzet láthattak Sopron környékén – vagy valami mást