szerző:
hvg.hu

Hollywoodban már készítik a hetedik Rocky-filmet, aminek azonban semmi köze Sylvester Stallone hatrészes sorozatához. Ez egy csupaszív bokszoló figuráját ihlető hús-vér ember valódi életéről szól majd.

Az idén 72 éves Chuck Wepner New Jerseyben lakik egy kis lakásban, a Hudson folyó partján. Jelenleg italboltja van, irodájában egy bekeretezett, személyesen neki dedikált Muhammad Ali poszterrel. Magyarázatként mellette egy másik felvétel lóg, amint éppen kiüti a világ valaha volt legnagyobb bokszolóját. E képpel kezdődik Steve Politi beszámolója a CNN internetes oldalán.

A két ökölvívó 1975. március 24-én csapott össze egymással az ohiói Richfieldben, de az esélybeli különbség akkora volt, hogy még Wepner is azt mondogatta a meccs előtt: „Ha a tengerészgyalogságot túléltem valahogy, akkor Muhammad Alit is túl fogom.” Az esélyeket a legendás szakkomentátor, Larry Merchant is hasonlóan ítélte meg, mikor a tudásbeli különbséget a szobafestő-mázoló kontra festőművész kontextusba helyezte.

Wepner a kamerák mögött azért nem volt ilyen tisztelettudó. „Emlékszem, a meccs előtti este elvittem az akkori feleségemet vásárolni, vettem neki egy kék neglizsét és azt mondtam: jól kell kinézned, ha a világ legjobb nehézsúlyú bokszolójával alszol együtt ma este. Mikor veszítettem, és visszamentem a szállodába, már az ágy szélén ülve várt, rajta a kék pongyola és nekem szegezte a kérdés: Most akkor menjek Ali szobájába, vagy mi legyen?”

A végeredmény ugyan papírforma, de maga a mérkőzés felejthetetlen volt. A kilencedik menetben a jóval esélytelenebb Wepner váratlanul kiütötte Alit, állítólag azért, mert rálépett a lábára. "Láttátok, kiütöttem! - mondta lelkesen a szorító sarkában edzőjének, aki rezignáltan csak így válaszolt: "Igen, és úgy néz ki, jól fel is húztad..." Annyira, hogy a következő menetekben Ali végigverte Wepnert a ringen, eltörte az orrát, felszakította mindkét szeme fölött a bőrt, a 15. menetben pedig kiütötte.

Chuck Wepner 2003-ban
©

Bár három év múlva visszavonult, a Muhammad Ali elleni meccs két szempontból is mérföldkő volt Wepner pályafutása szempontjából. Egyrészt óriási szakmai- és médiafigyelmet kapott, másrészt a mérkőzést élőben nézte egy fiatal színész, Sylvester Stallone is, akit annyira megihletett Wepner bátorsága és küzdeni tudása, hogy azon nyomban kitalálta Rocky Balboa figuráját.

A színész 1976 és 2006 között hat filmben játszotta el a csupaszív bokszolót, aki harminc év alatt két nehézsúlyú világbajnoki címet bunyózott össze, mert sosem adta fel. Az ESPN idén október végén mutatja be Wepnerről szóló dokumentumfilmjét. Sőt, Hollywood is elkészített egy újabb mozit, melynek viszont semmi köze Stallone hatrészes sorozatához, és a bokszoló valódi élettörténetén alapszik (a címe The Bleeder lesz).

Ki volt az igazi Rocky?

A bajszos, nagydarab Chuck Wepner tengerészgyalogos volt, aki biztonsági őrként kereste a kenyerét, mielőtt 1964-ben profi bokszolónak állt volna. New Jersey államban nehézsúlyú bajnok és népszerű bokszoló volt. Pályafutása során 35 mérkőzést nyert meg, 17-et kiütéssel, 14-szer pedig vesztesen hagyta el a szorítót.

Profi ökölvívóként megküzdött George Foremannel, és Sonny Listonnal, mindkettő bokszoló kiütötte. Sőt, utóbbi úgy összeverte az arcát, hogy a meccs után 120 sebet számoltak össze rajta. Karrierje végén még egyszer összeszedte magát, hogy - saját szavaival - „leüsse” Muhammad Alit. Bár vereséget szenvedett, célja azért a kilencedik menetben sikerült. 1978-ban lépett utoljára bokszringbe.

Népszerűségét kihasználva ezután pankrátornak állt, de 1985-ben elkapták és három évre lecsukták kokain birtoklása miatt. A Rocky-filmeket imádta, de ez nem akadályozta meg abban, hogy polgári pert indítson Stallone ellen, mert az Oscar-díjas első filmet végül is az ő pályafutása és személyisége ihlette. A bíróság úgy döntött, hogy neki van igaza.

A híres kiütés, Muhammad Ali a köteleknek zuhan
©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Pascal nem Erdei Zsolttal akar megküzdeni

Erdei Zsolt lehetséges következő ellenfele, a kanadai Jean Pascal ismét, immár harmadik alkalommal is megmérkőzne az amerikai Bernard Hopkinsszal, aki májusban megfosztotta őt a Boksz Világtanács (WBC) félnehézsúlyú világbajnoki címétől.

hvg.hu Sport

John Lennon férfi, David Haye kisfiú lett Hamburgban

A szombat esti Vlagyimir Klicsko - David Haye nehézsúlyú világbajnoki bokszmeccs a vesztes fél szerint visszahelyezte a nehézsúlyt a boksztérképre. Ben Dirs, a BBC újságírója vitatkozik ezzel az elhamarkodott kijelentéssel.

hvg.hu Sport

Mayweather visszatér, és nem akarja kikerülni Pacquiaót

Tizenhat hónap szünet után szombaton lép ringbe Floyd Mayweather, aki Las Vegasban Victor Ortizzal küzd meg a WBC váltósúlyú világbajnoki övéért. A fő kérdés azonban még mindig a világ legjobbjának kikiáltott Manny Pacquiao elleni meccs.

hvg.hu Sport

Így lett újra bokszvilágbajnok Balzsay Károly - videó

Balzsay Károly felkészülését viszonylagos csend kísérte, a múlt hét pénteki bokszmérkőzése viszont annál hangosabb volt. A magyar öklöző Donyeckben ugyanis újra a nagyközépsúly világbajnoka lett. Videó.

Indokolt a sárga versenycsík a 700 lóerőre tuningolt Mercedes-AMG SUV-n

Indokolt a sárga versenycsík a 700 lóerőre tuningolt Mercedes-AMG SUV-n

Simonka: Nem követtem el semmilyen törvénysértést

Simonka: Nem követtem el semmilyen törvénysértést

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt