szerző:
hvg.hu

Lassan visszasírjuk az időt, amikor Alex Ferguson és Arsene Wenger a Muppet Show két erkélylakó öreg ripacsának stílusában mondta a magáét egymásra és egymásról. Annak a folyamatos perpatvarnak (amibe időnként a Chelsea-t edző Mourinho is beszállt) még volt némi abszurd bája és főképp köze a futballhoz, hisz mindketten a saját csapatukat védték és az ellenfelet támadták vele. Teli szájjal lehetett kacagni azon, hogy Wengert állítólag egy szelet pizzával támadták meg az öltözőfolyosón, vagy hogy Ferguson belerúg egy cipőbe, ami épp Beckhamet találja el. Mindez a pályán/kispadon átélt szenvedélyekből következett, azokat formázta tovább.

Ami manapság történik, annak a kiváltó oka is a meccs heve, mégsem lehet futballszenvedélyről beszélni ezek kapcsán. Angliában kínosan ügyelnek – évtizedek tragédiái tanították meg rá őket –, hogy a rasszizmus, a gyűlöletkeltés minden formáját távol tartsák a stadionoktól. Amennyire lehet. Persze megakadályozni még a hágai törvényszék partvonal mellé kihelyezett statáriális ülésével sem lehetne, hogy a meccs hevében összeszólalkozó, durva adrenalinszinten pörgő futballisták között elcsattanjon egy-egy szópatron, aki életében kettőnél többször focizott akár kispályán, tudja, hogy van ez. Épp ezért nyilvánvalóan van valami abszurd színezete annak, amikor ezeket a – párbeszédnek talán nem nevezhető – sziporkákat utólag, az atmoszféra megidézése nélkül próbálják rekonstruálni. Legyen bár nemes a szándék, ritkán jön le belőle a tényleges történet lényege. A Suarez-Evra affér jegyzőkönyvesített változatát olvasva óhatatlanul Rejtő Jenő-i hatások érik az embert. De nem az a nagy kérdés, hogy a Suarez által használt kifejezés („negrito”) Dél-Amerikában mennyire számít rasszistának, és hogy Evra megérdemelte-e az anyázást – hanem hogy megérti-e, akit illet, hogy semmilyen formában nem menthető a primitívség. A példátlanul súlyos, nyolcmeccses eltiltást hozó ítélettel együtt is inkább csak a Liverpool fanatikusai gondolják, hogy Suarez koncepciós per áldozata lett: főleg, hogy az uruguayi utóbb is tett róla, hogy szellemi képességei alapján sok mindent elhiggyünk róla.

©

Ugyanez a modell kissé messzebb vezetett következményekben John Terry esetében – de a britek itt sem tagadták meg elkötelezettségüket a jó erkölcs felé. Az ellenfelét meccs közben állítólag szintén rasszista jelzőkkel sértegető Terry júliusban bíróság előtt védekezhet – az angol szövetség azonban nem várta meg a júliust és leváltotta a csapatkapitányi posztról. Ami nem „igazi”, inkább szimbolikus büntetés, de épp elég volt ahhoz, hogy a szövetségi kapitány, Fabio Capello kiborítsa a bilit (és bepakolja a bőröndöt). Hogy a szövetség hogyan kommunikálja majd, ha esetleg ezek után Terry ártatlannak bizonyul, legyen az ő gondjuk – noha a futballhoz igazából nem sok köze van ezeknek a dolgoknak, talán imádkoznak, hogy Anglia jól szerepeljen az Eb-n júniusban, akkor a siker hullámai más hullámokat elsimíthatnak. (Ami a rasszizmus elleni harc híveinek persze nem lenne túl jó hír, függetlenül Terry személyétől.)

©

A gesztusok szintjén mindenesetre borzasztóan igyekeznek az angolok felmutatni a pozitív üzeneteket, ezért lett volna főnyeremény, hogy Suarez épp a Manchester és Evra ellen térhet vissza nyolcmeccses eltiltása után – erre mit csinál az uruguayi, látványosan nem fog kezet a meccs előtt Evrával. Pedig ezt a kollektív jattolást éppen azért vezették be, hogy a fair play egy színpadias kifejezéssel is hirdetve legyen a közönség felé. Suarez talán majd megérti egyszer, hogy ezzel az – aligha pillanat szülte – gesztussal még jobban beletörölte a lábát a „tiszta játék” feliratú lepedőbe, és erre már nincs olyan mentség, mint a dél-amerikai értelmezési tartomány meg a meccs heve. Hacsak nem jutott már a bemelegítés alatt eksztatikus állapotba.

Kézfogást elutasítani nem vérmérséklet kérdése (no lám, itt a legújabb példa, Paulo Sousa és a magyar szövetségi kapitány között) mert nem pillanatnyi felindulás szüli. Inkább intelligenciáé. Suarez amilyen ostobán viselkedett (utóbb persze nyilvános közleményben kért bocsánatot – aligha saját elhatározásból), annyira le is egyszerűsítette a problémát: innentől visszamenőleg sem érdemes vitatkozni, ki volt a hunyó az ominózus szópárbajban. (Az angol szövetség nagyvonalú volt és nem büntette meg újra a csatárt, pedig ez a gesztusa alighanem felért nála a „negrito-skálán” egy erős közepessel.)

Anglia és a sportszellem nagyságának érdekében reméljük, John Terry a bírói tárgyalásra menet minden felé nyújtott kezet elfogad majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony eljátszotta Orbán poénját, Kálmán érdekében Dobrevet vetették be

Karácsony eljátszotta Orbán poénját, Kálmán érdekében Dobrevet vetették be

Okoszebrák a Balatonnál

Okoszebrák a Balatonnál

Megmérték, mennyire játékos nép a magyar, érdekes eredmények jöttek ki

Megmérték, mennyire játékos nép a magyar, érdekes eredmények jöttek ki

Pokoli hőhullám éri el Európa nagy részét szerdán, 40 foknál melegebb idő várható

Pokoli hőhullám éri el Európa nagy részét szerdán, 40 foknál melegebb idő várható

Talált egy kiskaput a Huawei-embargón a Micron, újra gyártani kezdtek a Huaweinek

Talált egy kiskaput a Huawei-embargón a Micron, újra gyártani kezdtek a Huaweinek

Kiesett a paksi atomerőmű második blokkja

Kiesett a paksi atomerőmű második blokkja