szerző:
Somos Ákos
Tetszett a cikk?

A vasárnap kezdődő divízió 1-es jégkorong világbajnokság sok tekintetben más lesz számunkra, mint az eddigiek: új lebonyolítás, hiányzó nagy nevek, eddig ritkán látott új arcok a magyar keretben. De van, ami nagyjából egy évtizede változatlan: a csapat kulcsembere Ladányi Balázs.

„Nem a szavakkal, hanem a tettekkel lehet motiválni a fiatalokat. Például ha nem korcsolyázom el az ember elől, hanem leütközöm, nem kell nagyon, csak vállal kicsit odatenni, akkor azt gondolja a srác mellettem, hogy ha ez 35 évesen megcsinálja, akkor nekem is meg kell.”

Ladányi Balázs nem akarja eljátszani az „osztályfőnök” szerepét az új válogatottban, pedig biztos, hogy tőle tanulhatnak legtöbbet a fiatalabbak, akik közül egyiknek-másiknak ez lesz az első vébéje.

Godó, ahogyan mindenki hívja, Szélig Viktorhoz hasonlóan már mindent megélt a jégen: C-csoportot is, A-csoportot is; a nyitott jégpályákat éppúgy, ahogy az osztrák profi ligát. Akármilyen összetételben és céllal utazik a válogatott egy vb-re, mindenki tudja, Ladányiékon sok múlik.

Ladányi Balázs
©

„Az idősebbekre minden sportoló minden sportágban odafigyel, ez így természetes. Mi annak idején rövidebb ideig voltunk együtt a válogatottban az akkori nagy öregekkel, Ancsinékkal, mint a mostani srácok velünk, elég régóta húzzuk már itt. De nagyon igyekeztünk, hogy tanuljunk tőlük, amíg lehet.”

„Nem vettem észre, hogy a játékban betöltött szerepen kívül más szerepet is be kellene töltenem – folytatja a gondolatmenetet a Volán szélsője, az osztrák liga egyik legjobb gólpassz-adója –, csak hozom magam. Hogy ki mennyire elégedett ezzel, azt a többiektől kell megkérdezni, örülök, ha figyelnek rám valamennyire.” A viccbeli öreg és fiatal bika esetével érzékeltetjük, mire vagyunk kíváncsiak a fiatalsággal kapcsolatban. Nincs-e túlzott magabiztosság az ifjabbakban – akik közül páran külföldi nívós ligákból érkeztek a válogatottba –, hogy lerohanják az egész vb-mezőnyt?

„Ezt az edzőtábor alapján nem lehet megítélni – mondja Ladányi –, de óva intenék mindenkit, hogy kilépjen abból a szerepből, amire a játéktudása predesztinálja. Ha valaki többet akar megcsinálni, mint amennyit tud, mondjuk nem  csak bedobja a korongot a sarokba, hanem még húzogatni akarja, azt hamar megbüntetik, elveszik tőle, lekontráznak, gólt kapunk. Szerencsére a külföldi csapatokból érkező srácokba nagyon jól belenevelték, hogy száz százalékosan betartsák, amit mondanak nekik – különben pont nem maradhatnának meg ott, ahol vannak.”

Ami már nincs ennyi idősen, az a lámpaláz. Ahogy Ladányi mondja, aki még ilyen öregen is izgulna, az már ne is legyen itt. Kíváncsiság van helyette, várakozás, hogy ebben az új rendszerben mire lesz képes a csapat. Pont az a jó, hogy megjósolhatatlan.

„Ez kell a hokinak, emeli a vb színvonalát. Nézzük meg, tavaly mi volt: mindenki örült, hű de jó, teltház előtt játszunk négy meccset, de előre lehetett tudni, hogy az utolsó lesz az egyetlen éles ezek közül, a többin úgyis nyerünk valahogy. Most  van hat közel egyforma csapat, bármi megtörténhet.”

A válogatott 11-ese azt mondja, mindenkitől tartani kell kicsit, de senkit sem szabad túlzottan tisztelni – a jégen.

„Tartani tőlünk is tarthatnak az ellenfelek, mert tudják, ha olyan napunk van, ezen a szinten bárkit megverhetünk. De respektálni túlzottan nem fognak, ahogy mi sem őket. Aki itt visszafogja magát, azt kinyírják. A magyar hokinak egészen biztosan jót tesznek az ilyen kihívások. Nem tudjuk, mikor jutunk fel legközelebb az A-csoportba: lehet, hogy idén, lehet, hogy nagyon sokára, de fejlődni csak komoly megmérettetésekkel lehet.”

©

Visszakanyarodva az új generációhoz: kérdés, a válogatottat  A-csoportig juttató 75-76-osok nélkül majdan összejön-e mindaz nekik, ami Ladányi Balázséknak összejött. Ha a lehetőségeiket nézzük, mondja Ladányi, megtörténhet.

„Köztük már sokan légióskodhatnak a legmagasabb színvonalú bajnokságokban, nekünk szinte egyáltalán nem volt módunk rá. Ha innen nézem, lehetek optimista. Az biztos, nem a vb-k lebonyolításán múlik, mire viszik a fiatalok, rajtuk múlik, senki máson.”

Pénteken indul a csapat – a mai kerethirdetés után nagyjából egy nap marad a családra. Régen csak felkapták a táskát és mentek, ma már nehezebb itt hagyni az otthoniakat – de a világbajnokság azért még mindig elég erős csábítás.

„Az egész szezonban ezt vártuk, augusztus óta így terveztem. Be volt írva a naptáramba, hogy április 21-ig dolgom lesz. Majd hazafelé úgyis kicsit jobban nyomjuk a gázt, így szokott lenni: csak bedobjuk a cuccokat, összenézünk, hogy mehetünk-e és már húzzuk is a csíkot. Úgyhogy csak kibírjuk valahogy addig.”

Ma eldőlt, hogy a két legjobb magyar kapus nem lesz ott Ljubljanában – közülük Szuper Levente szapporói hős, a sportág ikonja –, ezt is el kell tudni fogadni. Ha a Ladányi-Sofron-Vas Márton soron múlik, amely az osztrák liga egyik legeredményesebb egysége volt idén, talán nem is a kapusokra kell figyelnünk vasárnap déltől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon