szerző:
Somos Ákos
Tetszett a cikk?

A magyar jégkorong egyik legismertebb neve ma is, pedig már nem aktív. A D-csoport közeléből jutott el az A-csoportig a válogatottal, pályája a hazai hoki felfutásával esett egybe. Kangyal Balázs a divízió 1-es vb alkalmából múltról és jelenről beszélt.

 Az első világbajnokságokról

„A válogatott keretbe 1987-ben kerültem be először. Akkoriban még nem is rendeztek minden évben vébét, a következő 1989-ben volt, Ausztráliában, ez talán elmond valamit a szintről, ahol akkor tartott a magyar hoki.

1990-ben még rosszabb volt a helyzet, a C-csoportban lettünk hetedikek.  Az akkori hokiban leginkább az egyéni képességek számítottak. Taktikailag rendesen elmaradtunk a többiektől, az ún. „jó kis spílerek” határozták meg, hogy milyen egy csapat.

©

Akkor kezdődött a sportág alulról építése, Sárközy doktor minden pénzt az utánpótláshoz irányított, mert jött fel az új generáció. A felnőttekkel gyakorlatilag nem foglalkozott senki, mást ne mondjak, én úgy játszottam már a válogatottban, hogy mellette még dolgoztam.

Viszont pont a 90-es világbajnokság előtt már szerveztek edzőtábort, a BS-ben készültünk, ez volt az első komolyabb felkészülésem. Jól kis is nyiffantunk: addig egész szezonban volt vagy 20 meccsünk, ekkor meg két hét alatt játszottunk hét edzőmeccset. Örültünk, hogy hű, de profi felkészülés, aztán mire kezdődött a vb, kipukkantunk, mint a lufi.”

A „hőskor” feltételrendszeréről

„1988-ban Kanadába mentünk ifi-táborba, családoknál laktunk. Az én családomban a férj műkorcsolya-javítással foglalkozott. Amikor meglátta a korcsolyámat, azt mondta, ilyennel nem is lehet korcsolyázni. Fogta, hogy megjavítja. Végül egész éjjel dolgozott. Mindent ki kellett cserélnie, nemcsak a pengét élezte: átvarrta a külsejét, kivette a belsejét, új bőrt rakott bele, gyakorlatilag csinált egy új korcsolyát. Mert amilyen eredetileg volt, olyannal náluk már tizenöt éve nem korcsolyázik senki.

©

Lestük, hogy kivel lehetne a külföldi srácok közül elcserélni az ütőinket. Ma meg már névre szóló ütője van az ifi játékosnak is. Ha a cipőfűzőmön csomó volt, úgy hordtam, amíg el nem szakadt, ma a fiatalok reklamálnak, hogy miért nincs vakszos cipőfűzőjük.

Akkoriban az A-csoportban szereplésről úgy álmodtunk, ahogy egy lottó ötösről álmodik az ember. Hogy hú, milyen csoda lenne, de hát tudjuk…  Saját magamon mosolyogtam, ha néha ilyeneken kaptam magam.”

A külföldi edzőkről

„A 90-es évek második feléig vegetáltunk a C-csoportban, aztán elindult felfelé a hoki. Nagy differenciát jelentettek az első minőségi külföldi edzők, Spisak, Jasko, aztán persze Cortina. Ők adták meg az első nagy lökéseket a váltás felé.

Az első pillanattól az utolsóig mindenre odafigyeltek és megtanítottak minket is odafigyelni. Addig bementünk a jégre, edzettünk, ledobtuk a cuccot és hazamentünk. Tőlük megtanultuk, mi az: odafigyelni a táplálkozásra, de még az öltözködésre is.

Megtanultuk, mi a fontos és mi nem az. Marha büszkék voltunk, hogy fekve kinyomtunk az edzőteremben 120-150 kilót. Kiderült, hogy pont erre speciel semmi szükség. Ellenben 200-220 kilóval guggolni, arra van. Specifikusabbá vált a felkészülés, profibb lett minden. És akkor még a mentalitásukról nem is beszéltem.”

Az új idők sikereiről

„Az elején mindenki lenézett minket. Tényleg mindenki. A norvégok, a szlovákok, bárki, akivel találkoztunk. A respekt-teremtés a mai napig tart, de döntően Szapporó változtatta meg a helyzetet.

Hirtelen mindenki tudott rólunk. Amerikában egy campen egy svájci játékos jött oda, hogy ott volt az oroszok elleni edzőmeccsünkön az A-csoportos vb előtt. Valószínűleg Kovalcsukot ment megnézni, nem Kangyal Balázst, de akkor is tudta, mi az a magyar válogatott. Mutogattak ránk külföldi szereplésekkor. Itthon is azóta ismernek meg, tegnap egy áruházban az egyik polcnál megállított valaki, hogy tudja, ki vagyok, szurkol a fiúknak hét végén. Arrébb mentem egy másik polchoz, ott is odajött másvalaki.

©

Szapporónak ez a hozadéka. Sikersport lett a hoki és talán egyre több gyerek kezd el jégkorongozni.

A mai fiatal hokisok másba születtek bele, de hogy mire viszik, az éppúgy csakis rajtuk múlik, ahogy a mi pályánk is rajtunk múlt. Én addig jutottam, ameddig eljuthattam, lehetett tudni, hogy nem fogok 100 meccset játszani az NHL-ben. Nekem még disszidálnom kellett volna 88-ban, amikor Kanadában néhányunkat győzködtek az ottani edzők, hogy maradjunk ott.

A mai srácoknak kézzelfogható közelségben van egy draft, olyan közegben játszhatnak, ami bárit lehetővé tesz. Ha akarják. Ha nem feszegetik a határaikat, akkor maradnak, ahol vannak. Én hiába feszegettem volna a saját határaimat, nekem ennyi adatott: játszhattam az EBEL-ben meg az A-csoportban.”

A mostani esélyekről

„A maximumot várom. Azt, hogy az első pillanattól az utolsóig éles meccseket játsszanak a fiúk, mindent tegyenek ki a jégre, aztán hogy az mire lesz elég, majd elválik.

A stabil A-csoporttól még messze vagyunk, a körülmények egyszerűen nem tartanak ott. De az alapját egy későbbi A-csoportos tagságnak az adja meg, hogy a maiak hatására hányan kezdenek el hokizni.

A motiváción múlik minden. Ha az apuka jobban akarja, hogy hokis legyen a gyerek, mint maga a kissrác, akkor hiába vesz neki névre szóló botot vagy akármit. De ha megszereti, pár év múlva eggyel több Sofron mehet ki akár Amerikába vagy eggyel több Bartalis jön haza a válogatotthoz Svédországból.”

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök