szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ironikus összeállítás arról, hogy mit és hogyan csináljon a szórakozni vágyó ember, ha Londonba utazik az olimpiára.

A guardian publicistájának segítségével gyűlt össze ez a sok hasznos tudnivaló. Az ötlet alapja az a nemrégiben kibocsájtott 66 oldalas kézikönyv volt, melyet annak a 8000 önkéntesnek küldtek ki, akik a játékok ideje alatt a látogatóknak fognak segítséget nyújtani. Ekkor merült fel a kérdés, hogy akkor mi van az odaérkezőkkel? Saját maguk nem ismerkedhetnek meg a szigettel, amit látogatnak? Erre készült ez az egyszerű útmutató.


Már rögtön az üdvözlésnél akadhatnak gondok, amiért azonnal elnézést is kérnek. A rémálomszerű négy órás várakozás az útlevél ellenőrzésnél nem szándékos és nem a külföldiek ellen irányul. Ez egész egyszerűen azért van, mert nem terveztek túl nagy hangsúlyt fektetni az utazással kapcsolatos fejlesztésekre, hiszen egy ilyen volumenű rendezvény szinte meg sem követeli. Vagyis a kormány utálja az oda érkezőket, de ne aggódjanak, utálja az ott élőket is.

A taxis: Semmilyen körülmény között ne kérdezze meg a taxisofőrt arról, hogy mennyire lett izgatott a ténytől, hogy London rendezi a játékokat. A személyes véleményét valószínűleg megtartja magának, és nem azért, mert nehezére esne válaszolni, meg nagyon nem beszélgetésbe elegyedni. Nem, egész biztosan nem.

Nem mindig kedves és segítőkészek
©

London keleti része: Az biztos, hogy folyamatosan azt fogja hallani, hogy az olimpia egyik központjának számító városrész fejlődőben van. Majd rá fog jönni, hogy miért ez a páratlan megnyilvánulás az angolok részéről, amikor személyesen is megtapasztalja a környezeti adottságokat.

Vívás: Ott ezzel kapcsolatban senki nem fog tudni választ adni a kérdésre. Ezzel mi magyarok felvághatunk. Tájékoztassuk őket.

Etikett szakértők: Ne higgyenek azoknak a csokornyakkendős úriembereknek, akik London szakértőknek vallják magukat ismeretterjesztő csatornákon. Általában arról tájékoztatnak, hogy hogyan is viselkedjen az ember az angol fővárosban. Na most ők többnyire Californiában élnek és a hasznos tanács amit osztanak, túlnyomórészt lényegtelen, vagy éppen már kiment a divatból. Például szoktak arról is beszélni, hogy a britek imádnak sorban állni és örömmel kérnek elnézést, még akkor is, ha nem ők hibáztak. A valóságban ez úgy néz ki, hogy örömmel a sor elejére vágnak és ököllel arcul csapják a mögötte állót, amennyiben köhögni merészelt. Bár ez múlik azon is, hogy mennyire volt nedves.

Esdeklés: Nagyon úgy tűnhet, hogy a brit emberek mindenért elnézést kérnek, de ez nem egészen bír ugyanazzal a jelentéssel mint máshol. Tehát a tisztánlátás érdekében az "elnézést kérek" a következőket jelentheti: a) Nem hallotta,, b) Nem értettem, c) Hallottam és értettem is, de azt gondolom, hogy nem vagy normális.
Az időjárás: Nyugodtan lehet arra számítani, hogy a helyiek most magyarázkodni fognak az időjárás miatt. De most tényleg nem ok nélkül. Valóban nem szokott ennyi eső esni minden nyáron. Ez most kivételes volt, ezért lehet olyan hideg a hotelszobában. És amúgy nem szokott ennyi katona sem lenni az utcákon. De tényleg nem.

Gyilkos humor: A britek imádják ezt. Valószínűleg ezért kapta a nevét a kerékpár bérlő rendszer egy olyan bankról, amelyik éppen nyomozás alatt áll kamatbefolyásolási botrány miatt. (Barclay's)

Kerékpár bérlés: Ha már szóba került, akkor egy-két mondat essék erről a kiemelten fontos lehetőségről. Ez egy rém egyszerűen működő rendszer. Odamegy a terminálhoz, fizet kártyával, és magához vesz egy úgynevezett Boris biciklit (a polgármester után szabadon elnevezve). Miután eltekert az úticéljához, egész egyszerűen vágja bele a legközelebbi folyóba. Ezek ugyanis eldobhatóak!

Jól tették, hogy nem dobták be
©

Olimpiai láng: Ha túl korán érkezett, még érheti az a szerencse, hogy elcsípje az utolsó útjai egyikét a lángnak. Valószínűleg fel fog merülni önben a kérdés: Ez a rengeteg ember együtt fogja a lángot, vagy csak egy? Mindenki a megfelelő irányba fut? Vagy az egyik közeli sportáruház tartja a legnagyobb leértékelését az adott pillanatban?

Rendőrök: Ne kérdezze őket arról, hogy merre található a West End, a szórakozás fellegvára, vagy éppen hogy kell használni a tömegközlekedésnél alkalmazandó Oyster kártyát. Természetesen akar segíteni, de olyan környékről jött, ahol ezt nem tanították.

Terrorista: Ez talán a legfontosabb. Minden esetben próbálja bizonyítani az olimpia szervezőinek, vagy a felsőbb vezetőknek, hogy ön nem terrorista. A következőkkel ez könnyen kivitelezhető: Ne izzadjon, ne vegye le a cipőjét, ne mosolyogjon furcsán, mikor üzenetet ír valakinek, és legfőképpen ne mutogasson kiabálva, hogy 'hé, nézzék azokat a rakétákat a házak tetején!' Vagyis, amennyiben nem használja a kezét valamire, akkor a legjobb döntés, ha az égnek mereszti mindkettőt, hogy jól lehessen őket látni.

Végül de nem utolsósorban csak annyit kívánnék, hogy mindenki érezze magát remekül ezen a kimondottan jónak ígérkező sporteseményen. London megfelelő ország lesz a lebonyolításra, és elég, ha csak a felét elhiszik annak, amit a fentiekben olvastak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány