szerző:
hvg.hu

Ironikus összeállítás arról, hogy mit és hogyan csináljon a szórakozni vágyó ember, ha Londonba utazik az olimpiára.

A guardian publicistájának segítségével gyűlt össze ez a sok hasznos tudnivaló. Az ötlet alapja az a nemrégiben kibocsájtott 66 oldalas kézikönyv volt, melyet annak a 8000 önkéntesnek küldtek ki, akik a játékok ideje alatt a látogatóknak fognak segítséget nyújtani. Ekkor merült fel a kérdés, hogy akkor mi van az odaérkezőkkel? Saját maguk nem ismerkedhetnek meg a szigettel, amit látogatnak? Erre készült ez az egyszerű útmutató.


Már rögtön az üdvözlésnél akadhatnak gondok, amiért azonnal elnézést is kérnek. A rémálomszerű négy órás várakozás az útlevél ellenőrzésnél nem szándékos és nem a külföldiek ellen irányul. Ez egész egyszerűen azért van, mert nem terveztek túl nagy hangsúlyt fektetni az utazással kapcsolatos fejlesztésekre, hiszen egy ilyen volumenű rendezvény szinte meg sem követeli. Vagyis a kormány utálja az oda érkezőket, de ne aggódjanak, utálja az ott élőket is.

A taxis: Semmilyen körülmény között ne kérdezze meg a taxisofőrt arról, hogy mennyire lett izgatott a ténytől, hogy London rendezi a játékokat. A személyes véleményét valószínűleg megtartja magának, és nem azért, mert nehezére esne válaszolni, meg nagyon nem beszélgetésbe elegyedni. Nem, egész biztosan nem.

Nem mindig kedves és segítőkészek
©

London keleti része: Az biztos, hogy folyamatosan azt fogja hallani, hogy az olimpia egyik központjának számító városrész fejlődőben van. Majd rá fog jönni, hogy miért ez a páratlan megnyilvánulás az angolok részéről, amikor személyesen is megtapasztalja a környezeti adottságokat.

Vívás: Ott ezzel kapcsolatban senki nem fog tudni választ adni a kérdésre. Ezzel mi magyarok felvághatunk. Tájékoztassuk őket.

Etikett szakértők: Ne higgyenek azoknak a csokornyakkendős úriembereknek, akik London szakértőknek vallják magukat ismeretterjesztő csatornákon. Általában arról tájékoztatnak, hogy hogyan is viselkedjen az ember az angol fővárosban. Na most ők többnyire Californiában élnek és a hasznos tanács amit osztanak, túlnyomórészt lényegtelen, vagy éppen már kiment a divatból. Például szoktak arról is beszélni, hogy a britek imádnak sorban állni és örömmel kérnek elnézést, még akkor is, ha nem ők hibáztak. A valóságban ez úgy néz ki, hogy örömmel a sor elejére vágnak és ököllel arcul csapják a mögötte állót, amennyiben köhögni merészelt. Bár ez múlik azon is, hogy mennyire volt nedves.

Esdeklés: Nagyon úgy tűnhet, hogy a brit emberek mindenért elnézést kérnek, de ez nem egészen bír ugyanazzal a jelentéssel mint máshol. Tehát a tisztánlátás érdekében az "elnézést kérek" a következőket jelentheti: a) Nem hallotta,, b) Nem értettem, c) Hallottam és értettem is, de azt gondolom, hogy nem vagy normális.
Az időjárás: Nyugodtan lehet arra számítani, hogy a helyiek most magyarázkodni fognak az időjárás miatt. De most tényleg nem ok nélkül. Valóban nem szokott ennyi eső esni minden nyáron. Ez most kivételes volt, ezért lehet olyan hideg a hotelszobában. És amúgy nem szokott ennyi katona sem lenni az utcákon. De tényleg nem.

Gyilkos humor: A britek imádják ezt. Valószínűleg ezért kapta a nevét a kerékpár bérlő rendszer egy olyan bankról, amelyik éppen nyomozás alatt áll kamatbefolyásolási botrány miatt. (Barclay's)

Kerékpár bérlés: Ha már szóba került, akkor egy-két mondat essék erről a kiemelten fontos lehetőségről. Ez egy rém egyszerűen működő rendszer. Odamegy a terminálhoz, fizet kártyával, és magához vesz egy úgynevezett Boris biciklit (a polgármester után szabadon elnevezve). Miután eltekert az úticéljához, egész egyszerűen vágja bele a legközelebbi folyóba. Ezek ugyanis eldobhatóak!

Jól tették, hogy nem dobták be
©

Olimpiai láng: Ha túl korán érkezett, még érheti az a szerencse, hogy elcsípje az utolsó útjai egyikét a lángnak. Valószínűleg fel fog merülni önben a kérdés: Ez a rengeteg ember együtt fogja a lángot, vagy csak egy? Mindenki a megfelelő irányba fut? Vagy az egyik közeli sportáruház tartja a legnagyobb leértékelését az adott pillanatban?

Rendőrök: Ne kérdezze őket arról, hogy merre található a West End, a szórakozás fellegvára, vagy éppen hogy kell használni a tömegközlekedésnél alkalmazandó Oyster kártyát. Természetesen akar segíteni, de olyan környékről jött, ahol ezt nem tanították.

Terrorista: Ez talán a legfontosabb. Minden esetben próbálja bizonyítani az olimpia szervezőinek, vagy a felsőbb vezetőknek, hogy ön nem terrorista. A következőkkel ez könnyen kivitelezhető: Ne izzadjon, ne vegye le a cipőjét, ne mosolyogjon furcsán, mikor üzenetet ír valakinek, és legfőképpen ne mutogasson kiabálva, hogy 'hé, nézzék azokat a rakétákat a házak tetején!' Vagyis, amennyiben nem használja a kezét valamire, akkor a legjobb döntés, ha az égnek mereszti mindkettőt, hogy jól lehessen őket látni.

Végül de nem utolsósorban csak annyit kívánnék, hogy mindenki érezze magát remekül ezen a kimondottan jónak ígérkező sporteseményen. London megfelelő ország lesz a lebonyolításra, és elég, ha csak a felét elhiszik annak, amit a fentiekben olvastak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Érdekes kódrészletet találtak a Google alkalmazásban, hasznos új funkció készül

Érdekes kódrészletet találtak a Google alkalmazásban, hasznos új funkció készül

Hős utcai lakáspolitika: „A törvény erejével rabolnak”

Hős utcai lakáspolitika: „A törvény erejével rabolnak”

Az angol másodosztályban landolt Balogh Norbert

Az angol másodosztályban landolt Balogh Norbert

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Nyugaton már ma este megérkezik a vihar

Nyugaton már ma este megérkezik a vihar

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában