szerző:
hvg.hu

A CFR Cluj légiósa, a sérüléséből lábadozó Vass Ádám, kendőzetlen őszinteséggel nyilatkozott a saját és a magyar futball helyzetéről a Nemzeti Sportnak. Volt mit mondania.

A Bajnokok Ligája H csoportjában érdekelt kolozsvári csapat középpályása nem léphet pályára a legrangosabb európai kupasorozat első körében, ugyanis csapata a játékos tudta nélkül, a sérülése miatt nem nevezte az őszi csoportmérkőzésekre. Ettől és a fenyegetésektől függetlenül jól érzi magát klubcsapatánál.

A 24 esztendős labdarúgó testét különböző tetoválosok díszítik, nagyjából harminc-harmincöt ábrát varratott már fel magára. Köztük van egy olyan is, amely miatt életveszélyes fenyegetést kapott a Nagy-Románia Párt elnökétől, Vadim Tudortól. Arra a kérdésre, hogy mit érzett akkor, amikor olvasta a nyilatkozatot, a következőket mondta: "Hazudnék, ha azt mondanám, nevettem rajta. Éppen otthon voltam, és amikor megláttam a nyilatkozatot, megijedtem. Nem akartam felhozni a szüleim előtt, féltettem őket."

A botrány egy magyar címer miatt pattant ki Romániában, ezen kívül egy rovásírás is van a tetoválások között, amellyel a hazaszeretetét szeretné kinyilvánítani. A kolozsvári klubnál nem vették komolyan a párt elnökének kirohanását, a magyar terapeutával beszélt az esetről: "Ő meglepetésemre azt válaszolta, Tudor ilyet nem mondott. Fogalmam sincs, miért, talán így akart megnyugtatni."

Ruben Olivera (Lecce) és Vass Ádám (jobbra) még a Brescia színeiben
©

A Cluj tulajdonosával, Pászkány Árpáddal nincs túl közeli kapcsolata, a csapatnál eltöltött időszaka alatt kevés alkalommal beszélgettek, akkor is csak arra kérte, hogy vigyázzon mit mond, mert könnyen kiforgatják a szavait.

Ha nem is könnyen, de beilleszkedett új csapatánál, amelyben végre azon a poszton szerepelhet, ahol igazán szeret. Azonban a sérülése miatt ki kell hagyja az őszi fordulókat a Bajnokok Ligájában, annak ellenére, hogy azt hitte, az utolsó két csoportmeccsre felépül és pályára lép majd a Braga és a Manchester United ellen, ám "egyik nap hívott a menedzserem, hogy látta a keretet, és nem vagyok benne. Mellbe vágott a hír, de nem volt mit tenni, tovább kellett lépni. Szurkolok, hogy továbbjussunk tavaszra, amikorra új neveket is le lehet adni az UEFA-nak."

Nyilván felmerül mindenkiben a kérdés, hogy egy ilyen tehetséges játékos, aki még ráadásul fiatal is, hogy hogy nem kerül képbe a válogatottnál. Egervári Sándor szerint vannak számára jobb és értékesebb játékosok a posztján, Vassnak azonban más a véleménye. Korábban már utalt rá, hogy a 2009-es kirohanása miatt lett kegyvesztett Magyarországon. Ezt a véleményét továbbra is tartja: "Lehet, hogy fiatal vagyok, de nem szeretem, ha hülyének néznek. Amikor rendszeresen játszottam a Bresciában, akkor sem kaptam lehetőséget, egyszer sem. Közben pedig azt láttam, hogy olyanokat is behívnak, akik kevesebbet tettek ezért...Csalódott vagyok, hogy ide jutott a magyar futball, és itt már nem csak a válogatottról beszélek...Érdekekről szól minden, arról, hogy ki kinek az ismerőse. Bántó az is, hogy a kluboknál annyi tehetséges fiatal van, és valamiért nem ők, hanem a légiósok kapják meg a lehetőséget."

Amikor az U21-es válogatott játékosa volt, a Wales elleni mérkőzésen tapasztalta, hogy a magyar futballban nem minden rózsaszín. A 4-1-re elvesztett mérkőzést megbundázták, ezt jó barátja, az akkori hálóőr, Somodi Bence mondta neki, akit személyesen is megkerestek. Arról, hogy kik voltak azok, nem szeretett volna beszélni, de elárulta, hogy azok a labdarúgók még ma is az NBI-ben szerepelnek.

A magyar játékosok közül senkivel nincs baráti kapcsolatban, de ezt betudja a személyiségének, nem az a társasági típus, és nem tudja, hogy hiba-e, de nagyon őszinte ember, aki nem enged az elveiből.

Nyolc éve légióskodik, legelső állomáshelye a Stoke City volt. Úgy érzi, hogy személyiségének formálásában az is szerepet játszott, hogy 16 évesen külföldre igazolt: "Nem könnyű idegen környezetben boldogulni, de lehet építkezni belőle, formálja a karaktert. Engem például nem zavar az egyedüllét, szeretek magamban lenni. Tudom azt is, hogy makacs jellem vagyok. Nem véletlenül szokta mondani édesapám, hogy előző életemben igásló lehettem." A teljes nyilatkozat a Nemzeti Sport oldalán olvasható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Félt az erőszakos férjétől, a rendőrök elvitték a férfi fegyvereit is

Félt az erőszakos férjétől, a rendőrök elvitték a férfi fegyvereit is

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése