szerző:
hvg.hu

A strandszezon közepén sorozatos csúszdabalesetről terjed egy hír a Facebookon. A nemrég megnyílt zalakarosi csúszdaparkban valóban történt egy súlyos baleset, de a létesítményt újra bevizsgáltatták, és arra jutottak, hogy teljesen biztonságos. A fürdő vezetése szerint sok vendég felelőtlenül használja a csúszdákat.

Összetörte magát egy férfi július 17-én a zalakarosi Adrenalin Csúszdaparkban, maradandó károsodással járó sérülést szenvedett, az állapota súlyos, életveszélyes – osztotta meg nemrég a Facebookon egy környékbeli lakos, aki arra kéri a net népét, ossza tovább a hírt, hogy másnak „ne kelljen így látnia a szeretteit”. Azt is tudni véli, hogy a súlyosan megsérült férfi, aki miatt a nyilvánossághoz fordult, már a sokadik sérült a nemrég megnyílt új létesítményben.

A bejegyzés már terjed, a nyári időszakban a fürdők és hasonló létesítmények biztonsága kardinális kérdés, ezért utánanéztünk, valóban megsokasodott-e a strandbalesetek száma a zalakarosi gyógy- és élményfürdő új csúszdaparkjában. A június 16-án megnyitott, és - saját ajánlójuk szerint - „a dunántúli fürdők kínálatában” abszolút újdonságnak számító Adrenalin Csúszdapark extrém vizes élményt ígér: 400 méter új csúszdaattrakciót, közel 20 méteres indítómagasságot és akár 70 kilométer per órás száguldást.

Még vizsgálják, mert meg sem történhetett volna

Az utóbbi hetekben valóban több baleset történt a csúszdaparkban, de szó sincs a netes bejegyzésben olvasható tíz sérültről – mondta a hvg.hu-nak Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. A város 97 százalékban tulajdonosa a híres helyi gyógy- élményfürdőnek, így a településvezető elmondása szerint napi szinten tájékozódik az itt történtekről, és a netes figyelemfelhívást közzé tevő lakos nemrég őt is megkereste.

Az igaz, hogy a nyitás óta a csúszdaparkban 3 baleset volt egymás után, viszont ezt ahhoz kell viszonyítani, hogy egyetlen csúszdán 24 ezer csúszás történt mostanáig.

Ebből egynél elég volt a helyszíni ellátás, két esetben került kórházba az érintett. Viszont két esetnél utólag elismerték, hogy szabálytalanul használták a csúszdát – mondta.

A netes hír a 3. esetről kezdett terjedni, amikor egy férfi valóban súlyos sérülést, borda- és csigolyatörést szenvedett, és egyelőre még vizsgálják, hogy mi történt pontosan. „A csúszdáknak nagyon szigorú szabványoknak kell megfelelni, ezért egyáltalán nem következhetett volna be ilyen baleset. Információim szerint az üzemeltető ezért azonnal leállította a csúszdákat, és szerdán újra átvizsgáltatták a minden szükséges biztonsági előírásnak megfelelő eszközöket. Semmilyen problémát nem találtak, ennek ellenére egy további vizsgálatot is lefolytatnak egy másik szakértő bevonásával” – sorolta Novák Ferenc.

Mindezt megerősítette a fürdőt üzemeltető Gránit Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, Krampek Mihály is, aki nem érti, miért nem hozzájuk fordult a súlyosan sérült férfi családja ahelyett, hogy az interneten robbantotta a hírt. „Pedig kerestük őket, mert nem értjük, hogyan fordulhatott elő a baleset. Rendeltetésszerű használat esetén az összes csúszdánk maximálisan biztonságos, a legmagasabb minősítésnek kell megfelelniük. A történtek után leállítottuk a használatot, de a megismételt vizsgálat eredménye is az volt, hogy teljesen biztonságos” – magyarázta.

Bepiálva, túlsúlyosan, nem kapaszkodva is csúszni akarnak?

A súlyos baleset a Rafting-Inga névre keresztült csúszdán történt, ahol gumikarikával lehet leszáguldani a 85 méter hosszú csövön.

A vezérigazgató szerint az egyik, korábban megsérült strandoló utólag elismerte, hogy ő hibázott, nem kapaszkodott a gumikarika fogantyújába. „Sajnos nagyon sok esetben tapasztaljuk, hogy a fürdőzők nem veszik komolyan az előírásokat, hiába teszünk meg mindent, és írjuk ki a korlátozásokat mindenhova. Hiába kérjük őket, nagyon sokan nem tartják be a szabályokat.

Előfordult, hogy a német vendég hozzávágta a csúszókarikát a medenceőrhöz, amiért nem engedte lecsúszni a 6 éves kislányát egy olyan csúszdán, amelynél 12 év a korhatár

– mesélte.

És ez nem egyedi eset, Krampek Mihály elmondása szerint a szülőktől kapják a legtöbb kritikát, amiért náluk 12 éves korhatár van érvényben a veszélyesebb csúszdáknál. „Azzal jönnek, hogy más parkokban engedik, pedig külön Vízipók-Csodapók részt építettünk 9 csúszdával az ennél kisebb gyerekeknek” – tette hozzá.

Légi felvétel a zalakarosi fürdő új csúszdaparkjáról 2016. július 4-én.
©

Szerinte a súlykorlátra is tesznek sokan, hiába van mindenhol jelezve, hogy 100 kilogramm felett nem szabad használni egyes eszközöket. Mérleget pedig még be is tudnak vetni – legalább kiteszik -, viszont a szintén szigorúan tilalmazott ittasságot nem tudják mérni. „Ez mindig utólag derül ki, amikor valami baj van, és a vérvizsgálatból kiderül. A vendégek jelentős része a strandon sörözik, és nem veszik komolyan, hogy alkohol fogyasztása után ne csúszdázzanak” – mondta a vezérigazgató, aki szerint a személyzet szokta megkapni a magáét, mikor valakit emiatt figyelmeztetnek.

Kerestük a bejegyzést közzétevő nőt is, de egyelőre nem jelzett vissza. Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot is, amely a helyi mentőktől kapott információk alapján azt közölte, hogy a fürdőbe júliusban sérülés miatt öt alkalommal vonultak ki. A vezérigazgató ezt megerősítette, annyiban pontosítva, hogy ebből az említett kettő volt csúszdával kapcsolatos baleset, a másik három esetben rosszullét miatt kellett riasztani a mentőket, főleg idősebb vendégekhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Összeházasodott Napóleon és az utolsó magyar király leszármazottja

Összeházasodott Napóleon és az utolsó magyar király leszármazottja

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat