szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

A kormány döntésének értelmében a terrorelhárítókon kívül a honvédség is besegít a pénteken startoló vizes világbajnokság biztosításába. A kéthetes sportesemény a budapesti közlekedést is alaposan felborítja, érdemes tehát utánanézni, hol lesznek útlezárások vagy menetrend-módosítások, mielőtt valaki nekivágna a városnak.

Pénteken kezdődik a több mint két hétig tartó FINA vizes világbajnokság. Megkerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, hány emberrel fogják biztosítani a vb helyszíneit, illetve a megnyitóünnepséget. Sommás válaszuk azonban így szólt: erről "érthető okokból" nem adhatnak tájékoztatást. Hasonlóan titokzatos volt a Terrorelhárítási Központ (TEK) is, akik azt nem árulták el, hogy pontosan hány emberrel és milyen felszereléssel, járművekkel fogják biztosítani a vb-t.

De ne aggódjunk, ők azt viszont megerősítették, hogy TEK folyamatosan jelen lesz a sportrendezvény helyszínein, és "a gyors reagálás érdekében emelt létszámmal és infrastruktúrával áll folyamatos készenlétben földön, vízen és levegőben". A TEK válaszából az is kiderült, hogy nem minden esetben lesz látható a jelenlétük, ez az aktuális biztonsági helyzettől függ majd.

"A TEK felkészült arra, hogy a biztonságot érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyen minden szükséges intézkedést"

– írták.

©

A rendőrségen és a TEK-en kívül a Magyar Honvédség is részt vesz a 2500 sportolót felvonultató sportesemény biztosításán.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet alapján a vizes vb létesítményei is bekerültek "a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyék köréről és az őrzésükre vonatkozó szabályokról szóló" 2011-es kormányrendeletben meghatározott védendő épületek közé. A kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi törvényre hivatkozva hozta meg ezt az intézkedést.

350 ezer néző?

A Magyarország történelmének legnagyobb sporteseményének kikiáltott vizes világbajnokságra Szabó Tünde államtitkár 350 ezer nézőt (köztük 100 ezer külföldit) vizionált még néhány hónapja. Most azonban azt, hogy pontosan hány szurkoló lesz a versenyeken, már (és még) nem tudni.

Csupán a Bp2017 Nonprofit Kft. vasárnapi közleményéből lehet kiindulni; eszerint lesz olyan nap, amikor már nemcsak az esti úszódöntőkön, hanem a délelőtti selejtezőkön is telt házas lesz a 12 ezer fő befogadására alkalmas Duna Aréna. Ez alapján egy nap több tízezer ember fordulhat meg csak a vb főhelyszínén, és akkor még nem is számoltuk ide a sportolókat, akkreditált résztvevőket, önkénteseket stb.

©

A vb szervezői szigorú biztonsági intézkedéseket ígérnek a versenyhelyszíneken és a szurkolói zónákban. Mindenkit arra kérnek ezért, hogy legalább egy órával a megtekinteni kívánt verseny előtt menjenek ki a helyszínre. Nem vihetők be azok a tárgyak, amelyek általában tilosak a sportrendezvényeken, így például esernyő, nagyobb zászlórúd, vagy "oda nem illő transzparens".

Félliteres vizes vagy üdítős flakonokat csak a szurkolói zónákba lehet majd bevinni, a versenyek helyszínére nem. Balatonfüreden egy (a Tagore sétányon), míg Budapesten két szurkolói zóna lesz: a Dagály strand, illetve a Margitszigeti Atlétikai Centrum területén (itt a 2016-os nyári foci-eb idején is működött hasonló). A belépés ingyenes lesz, a versenyeket kivetítőkön követhetik majd a szurkolók. A szurkolói zónák péntektől egészen augusztus 20-ig, a master vb zárónapjáig üzemelnek majd.

A versenyhelyszínek és a szurkolói zónák biztosítását vélhetően a Valton végzi majd: legalábbis erre utal, hogy a biztonsági céggel eddig három szerződést kötöttek, összesen 1,4 milliárd forintért.

Pénteken kerülje el a Lánchíd környékét

Még el sem kezdődött a világverseny, de a Batthyány tér felé közlekedők egy ideje már együtt élnek a sportesemény okozta kellemetlenségekkel: a 3,1 milliárdból felépült ugrótorony miatt a tér egy részét korábban lezárták az autós és biciklis forgalom elől, kedd óta pedig egy bizarr kapunyitógatós performansszal a 19-es és 41-es villamos közlekedését is megkavarták kicsit.

©

A grandiózus nyitóceremónia miatt már a hét közepétől lezárják esténként a Lánchidat, a pesti alsó rakpartot a Margit híd északi felhajtója és a Havas utca között, valamint a budai alsó rakpartot az Üstökös utca és az Egry József utca között. A budai rakpart Üstökös utca és a Halász utca közötti szakasza a világbajnokág második felében (július 23-ától július 31-éig) is zárva lesz.

A megnyitó idején lezárják:

 • a Budai alsó rakpartot az Üstökös utca és az Egry József utca között hajnali 3 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • az Erzsébet hidat 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • a Lánchidat 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • az Alagutat 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • az Ybl Miklós teret 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • a Fő utcát a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • a József Attila utcát a Széchenyi tér és a Bajcsy-Zsilinszky út között 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • a Széchenyi felső rakpartot az Arany János utca és a Széchenyi tér között 18 órától másnap hajnali 4 óráig;
 • a Széchenyi István teret 18 órától másnap hajnali 4 óráig.

A megnyitó miatt több járat (133-as, 7-es és 8E busz, 19-es, 41-es és 2-es villamos) ezen a napon módosított útvonalon és menetrenddel közlekedik majd.

Forgalomkorlátozásokra nemcsak a budai részen számíthatunk; péntektől a vb teljes időtartamára lezárják a Népfürdő utcát a Vizafogó utca és a Cserhalom utca között. Ezzel párhuzamosan több helyen korlátozzák a behajtást: a Róbert Károly körút–Váci út–Népfürdő utca–Dagály utca által határolt területre, illetve a Bodor utcába és a Turbina utcába kizárólag a 13. kerületi lakosok hajthatnak be. Az arra járó autósoknak fontos infó lehet, hogy a lezárások miatt a Csavargyár utcáról és a Fiastyúk utcáról nem lehet majd a Váci útra kanyarodni.

A Margitsziget, pontosabban az ott futók is megsínylik a több mint 100 milliárdból megvalósuló világbajnokságot; a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett elhaladó útra, egyben futókörre nemes egyszerűséggel ráépítették a valószínűleg világításhoz/közvetítéshez/bármihez szükséges állványt, az uszoda melletti kb. százméteres szakaszt pedig lezárták kordonokkal.

©

Sűrűbben járnak a buszok, villamosok

Némi előnye is lesz a világbajnokságnak: több busz- és villamosjárat a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. A 109-es például bizonyos napokon hosszabb útvonalon és nagyobb befogadóképességű csuklós buszokkal fog közlekedni. A Duna Aréna jobb megközelíthetősége érdekében a 26-os busz módosított útvonalon (a Róbert Körúti szakasz helyett a Dagály utcán) és sűrűbben fog járni. Ugyanez igaz az 1-es villamosra, a 4-es metrót kivéve az összes metróvonalra, a 4-6-os villamosokra is.

Ezenkívül több járat útvonala módosul majd:

 • a D11-es és D12-es hajójárat
 • 75-ös és 79-es troli
 • 15-ös, 120-as, 115-ös buszjáratok
 • 19-es és 41-es villamos

A részletes tájékoztatóért keresse fel a BKK honlapját.

Ugyancsak a budapesti közlekedést érintheti érzékenyen, hogy a vb idejére a kormány ideiglenesen módosította a KRESZ-t. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben ugyan nem nevezik meg a vizes világbajnokságot, helyette „nemzetközi sportszövetség által rendezett nemzetközi sporteseményt” említenek, és mivel a rendelkezés hétfőn lépett életbe, és csak augusztus 5-ig marad érvényben, ezért szinte biztos, hogy a vizes vb-ről és a FINA autóiról van szó.

A változtatás lényege, hogy a világbajnokság, alatt a „kormányhatározatban meghatározott jelzést viselő” járművek használhatják a buszsávokat, és ugyan azt sem részletezték, pontosan milyen jelzést kell ezalatt érteni, de valószínűleg a FINA-logót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van