szerző:
hvg.hu

Kövér Balázs már korábban is a bírói csapat jelöltje volt, Pádár Beáta viszont beugróként érkezett. A keddi versenynapon mindketten dolgoznak a Gangneung Arenában.

A két bírót a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Facebook-oldalán mutatta be.

Kövér Balázs – olvasható a portréjában – maga is short trackes volt, 1998-ban Székesfehérváron a világkupán bronzérmet nyert váltóban, 2001-ben pedig a hágai Eb-n állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A férfi versenyek videóbírójaként közreműködő Kövér folyamatosan figyeli a kamerák képeit, ő az, akitől a jégen lévő vezetőbíró a saját ítélete megerősítését vagy cáfolatát várja egy-egy ütközésnél, vitás esetnél.

"Eddig viszonylag nyugodt és kiabálásoktól, óvásoktól mentes a verseny. Próbálunk mindig minden körülmények között objektív döntést hozni. Tényleg nagyon nehéz akkor, amikor a magyarok is érintettek. A csapat tagjaival kifejezetten jó barátságot ápolunk. Ellenben pont azért, hogy ne érje szó a ház elejét, amikor találkozunk velük a csarnokban, nem az a szokványos, hogy odamegyünk, megölelgetjük egymást, köszönünk, kicsit beszélgetünk, hanem tényleg próbáljuk megtartani a tisztes távolságot. Legfeljebb egy két-szót váltunk" – magyarázta.

Kövér komoly sportdiplomáciai sikerként értékeli, hogy Magyarország az egyetlen, ahonnan két bíró is érkezett az olimpiára.

Pádár Beáta, aki tavaly novemberben "beugróként" kapott meghívást a pjongcsangi játékokra, a női versenyek első asszisztenseként a jégen, az egyik kanyarban követi az eseményeket, és jelzi a vezetőbírónak, ha szabálytalanságot lát.

Pádár is korcsolyázóként kezdte, 13 évvel ezelőtt édesapja helyett ugrott be egy versenyre időmérőnek – ezzel kezdődött bírói pályafutása. A pjongcsangi olimpián első asszisztens, a döntőbíró munkáját segíti. Ő megy oda a videóelemzéshez is.

Ő is beszélt arról, mennyire nehéz a magyarokkal egy jégen lenni. "Mikor a magyarok jönnek a jégre, mindig azon izgulok Balázzsal, hogy ne csináljanak semmi olyat, ami kizárást von maga után. De sajnos, ha szabálytalanok, akkor meg kell hoznunk a döntést" – magyarázta.

Azt is írta, nem egyszer fordult elő, hogy Liu Shaolin Sándor odament hozzá, hogy megkérdezze, miért zárta ki. "Ilyenkor mondom neki, hogy nem én zártam ki, hanem a döntőbíró. De tényleg löktél, vagy nem úgy korcsolyáztál, ami megfelelő lett volna. Tehát szabálytalanságot követtél el. Elfogadják, átbeszéljük, és ebből ők is tanulnak rengeteget."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!