szerző:
hvg.hu

Megbüntethetik a sassal üzenő svájciakat, a FIFA nem nézi jó szemmel a politikai megnyilvánulásokat.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Akár büntetésre is számíthat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA) Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri, a svájci válogatott két gólszerzője, amiért kezükkel kétfejű sast formázva ünnepeltek Szerbia ellen. Ezzel ugyanis a két albán származású játékos Albánia jelképére, a zászlóban is látható sasra utalt, válaszolva a szerb szurkolóknak, amiért korábban kifütyülték őket. A FIFA tiltja a politikai állásfoglalásokat a pályán.

Shaqiri Koszovóban, az egykori Jugoszlávia területén született, amelynek 2008-ban kikiáltott függetlenségét Szerbia továbbra is vitatja. Xhaka már Svájcban látta meg a napvilágot, de apját, Ragipot három és fél éves börtönbüntetésre ítélték még Jugoszláviában, amiért Koszovóban tüntetett. Mindkét család – sok ezer másikkal – a nacionalista elnyomás elől vándorolt ki Svájcba a délszláv háború idején.

A győztes gól szerzője, Shaqiri nem akart részletesen beszélni az ünneplésről.

"A futballban mindig vannak érzelmek. Láthatták, mit tettem, ez csak érzelem, csupán boldog voltam, hogy gólt lőttem" – mondta a játékos, akinek egyik cipőjén koszovói zászló is látható.

Edzőjük, a bosnyák származású Vladimir Petkovic a győzelem miatt érthetően boldog volt, de azt is megemlítette, hogy sohasem szabad keverni a labdarúgást és a politikát, utóbbit távol kell tartani a pályától, és mindig tiszteletet kell mutatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!