szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség komolyan veszi az ARD műsorában elhangzottakat.

Kategorikusan visszautasítja a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) azokat a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg vasárnap levetített dokumentumfilmjében.

A budapesti székhelyű szervezet hétfőn este az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a műsorban

bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít”.

A német közszolgálati csatorna szerint korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat a szervezet elnökével, Aján Tamással szemben, és azt is állították dokumentumokra hivatkozva, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

Nagyon súlyos vádak Aján Tamás ellen: millió dolláros sikkasztás, csalás a doppingvizsgálatoknál

Az ARD szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF) 19 éve vezető magyar szakemberrel kapcsolatban az okirathamisítás és a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül.

Az IWF most jelezte: bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni, és azokra hiteles választ tudjon adni. A szövetség ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához – olvasható az MTI hírében. Az IWF honlapjára felkerült nyilatkozatban erről még nincs hír. Ott mindössze annyit írnak, hogy kidolgozottabb választ készítenek elő a vádakra.

Aján Tamás
©

„Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni” – olvasható az MTI-hez eljutott dokumentumban, amelyben elsőként a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyet említik. „Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget” – tették hozzá.

Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is. „El kell mondanunk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől.) Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentumcsomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből” – áll a közleményben.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra a szövetség ekként válaszolt:

Igen, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve.

Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált.”

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött, és működik jelenleg is. „Természetesen nem fair a mai követelményeket számonkérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját, és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette” – olvasható az állásfoglalásban.

Reagált a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még az IWF előtt közleményt adott ki az ügyben, amelyben arra szólították fel a szövetséget, hogy tisztázza magát a „komoly és aggasztó vádak” alól.

Azt is közölték, hogy felállítottak egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

NOB: Tisztázza magát a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség!

Reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a német ARD műsorában elhangzott, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) érintő vádakra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat