szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség komolyan veszi az ARD műsorában elhangzottakat.

Kategorikusan visszautasítja a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) azokat a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg vasárnap levetített dokumentumfilmjében.

A budapesti székhelyű szervezet hétfőn este az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a műsorban

bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít”.

A német közszolgálati csatorna szerint korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat a szervezet elnökével, Aján Tamással szemben, és azt is állították dokumentumokra hivatkozva, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

Nagyon súlyos vádak Aján Tamás ellen: millió dolláros sikkasztás, csalás a doppingvizsgálatoknál

Az ARD szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF) 19 éve vezető magyar szakemberrel kapcsolatban az okirathamisítás és a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül.

Az IWF most jelezte: bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni, és azokra hiteles választ tudjon adni. A szövetség ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához – olvasható az MTI hírében. Az IWF honlapjára felkerült nyilatkozatban erről még nincs hír. Ott mindössze annyit írnak, hogy kidolgozottabb választ készítenek elő a vádakra.

Aján Tamás
©

„Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni” – olvasható az MTI-hez eljutott dokumentumban, amelyben elsőként a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyet említik. „Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget” – tették hozzá.

Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is. „El kell mondanunk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől.) Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentumcsomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből” – áll a közleményben.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra a szövetség ekként válaszolt:

Igen, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve.

Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált.”

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött, és működik jelenleg is. „Természetesen nem fair a mai követelményeket számonkérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját, és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette” – olvasható az állásfoglalásban.

Reagált a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még az IWF előtt közleményt adott ki az ügyben, amelyben arra szólították fel a szövetséget, hogy tisztázza magát a „komoly és aggasztó vádak” alól.

Azt is közölték, hogy felállítottak egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

NOB: Tisztázza magát a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség!

Reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a német ARD műsorában elhangzott, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) érintő vádakra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

Koronavírus: a polgármester bezáratta az egri uszodát

Koronavírus: a polgármester bezáratta az egri uszodát

A szélsőjobboldaliak és a populisták hajráznak jobban a szlovák kampányban

A szélsőjobboldaliak és a populisták hajráznak jobban a szlovák kampányban