szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a német ARD műsorában elhangzott, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) érintő vádakra.

A német közszolgálati csatorna szerint korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat a szervezet elnökével, Aján Tamással szemben. Azt is állították dokumentumokra hivatkozva, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

A NOB hétfőn arra szólította fel a szövetséget, hogy

tisztázza magát a komoly és aggasztó vádak alól.

Az ARD vasárnap dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban. A Német Súlyemelő-szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő-szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt a műsorban. Baumgartner szerint Aján – aki 1970-től az IWF alelnöke, 1976-tól 2000-ig főtitkára, azóta pedig elnöke – az évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását.

Nagyon súlyos vádak Aján Tamás ellen: millió dolláros sikkasztás, csalás a doppingvizsgálatoknál

Az ARD szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF) 19 éve vezető magyar szakemberrel kapcsolatban az okirathamisítás és a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, az összeg azonban nem szerepelt az IWF mérlegében. Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része ott landol, s az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján rendelkezett. Szerinte 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.

A NOB közölte, a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős. „A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben” – olvasható a közleményben.

A NOB ugyanakkor visszautasította a „Titkos dopping – az emelők ura”című dokumentumfilmben elhangzott állítást, amely szerint nekik is birtokukban van a legtöbb olyan dokumentum, amelyeken a műsor alapszik.

Azt is közölte a NOB, hogy felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

A MACS is belekeveredett

Az ARD műsorában az is elhangzott, hogy a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség által megbízott doppingellenőrök, a Magyar Antidopping Csoport (MACS, angolul HUNADO) munkatársai pénzt fogadtak el azért, hogy szemet hunyjanak manipulált doppingminták felett.

Erre reagálva a MACS közleményt adott ki, amelyben azt írták, értetlenül és felháborodva tapasztaltták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, „a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!