szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az UEFA alelnöke szerint a tucatnyi szakadár klub kezdeményezésének sikere nagyban függ attól, hogy az európai és a nemzetközi futballszövetség mennyire tud egységesen fellépni ellene.

Abban az új rendszerben, amelynek bevezetéséről hétfőn döntött az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), tovább javították volna a pozícióikat a nagy klubok, úgy látszik azonban, hogy ez már nem volt elég nekik – mondta Csányi Sándor, a szervezet alelnöke a Nemzeti Sportnak azután, hogy tizenkét európai topcsapat bejelentette egy új kupasorozat, az Európai Szuperliga (ESL) elindítását.

Csányi – aki a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is – úgy véli: a kiválás oka több klub esetében részben a nehéz anyagi helyzet, amelybe főleg a játékosok irreális fizetései révén sodródtak, részben pedig az, hogy sok pénz jelent meg a piacon, kevés a jó befektetési lehetőség, és a Szuperliga most annak tűnik.

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

Aleksander Ceferin különösen a Juventus elnökére dühös, aki állítása szerint a szemébe hazudott az Európai Szuperligáról.

Az UEFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az érintett országok labdarúgó-szövetségei egységesen elítélték a kezdeményezést, amelyet az előbbi szervezet elnöke, Aleksander Ceferin szerint szégyenteljesnek, „a labdarúgás szerelmeseinek arcul köpésének” nevezett. Arról is beszélt, hogy a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták várhatóan nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság.

Csányi szerint az ESL sikere azon is múlik, hogy az UEFA és a FIFA mennyire tud egységesen fellépni ellene. A legfontosabb kérdésnek pedig azt tartja, hogy a Szuperligába tömörülő klubok el tudják-e érni, hogy bennmaradhassanak a nemzeti bajnokságban. „Ha nem maradhatnak, az nagy érvágás lesz, és pénzügyileg már nem feltétlenül éri meg nekik, hiszen a PL-ben (az angol labdarúgó-bajnokságban – a szerk.) önmagában hasonló nagyságrendű pénz mozog, mint a tervezett Szuperligában” – magyarázta.

Az UEFA alelnöke szerint a nyári Európa-bajnokságon még nem szankcionálják majd az ESL-klubok játékosait, de a jövő évi katari világbajnokságot már érintheti a kialakult helyzet.

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Soha nem volt még akkora kihívás az európai futball vezetői előtt, mint most, amikor tizenkét nagy klub vezetői bejelentették, hogy saját bajnokságot hoznak létre. De elmennek-e a szakadárok a falig, és hagyják, hogy az UEFA kizárja a részt vevő játékosokat a válogatottból, a klubokat pedig a saját hazájuk bajnokságából?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!