Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) bejelentette, hogy folyamatosan tárgyal a partnerség jegyében valamennyi szolgáltatóval, miután Medgyessy Péter miniszterelnök kedden a Parlamentben, országértékelő beszédében bejelentette: a tervek szerint márciustól 25 százalékkal csökkennek az internetezés költségei. A tárca és az internetszolgáltatók ugyanakkor eltérően ítélik meg a beruházási adókedvezmény hasznosságát.

AZ IHM közleménye szerint "idén márciustól jelentős, 25 százalékos árcsökkenés valósul meg az internetezésben. A legnagyobb szolgáltató szándéka szerint hamarosan olcsóbb internet-hozzáférési tarifát eredményező új konstrukciók lesznek elérhetők az internet-szolgáltatók és a felhasználók számára." A Matáv képviselői a közleményre reagálva elmondták, a társaság a kormányzati adókedvezményekre is építve tervezi olyan új ADSL és kapcsolt vonali internetes konstrukciók bevezetését, amelyek révén jelentősen csökken az internetezés költsége, s amelyek elősegítik az ADSL tömeges elterjedését. A Matáv szándéka szerint 2003 márciusától átlagosan 25 százalékkal olcsóbb internet hozzáférési tarifát eredményező, új konstrukciók lesznek elérhetőek a felhasználók számára.
Az internetelérést kábelen lehetővé tevő UPC Magyarország illetékesei azt nyilatkozták, hogy az IHM részéről már többször felvetődött, hogy a széles sávú elérést is támogatják, de eddig erről nem volt konkrét egyeztetés. Mivel ez a felvetés eddig nem öltött konkrét formát, nem tudni, hogy milyen anyagi hozzájárulással segítené elő az állam a gyorsabb internetezést. Az UPC részéről közölték: a széles sávú hálózatok építésére vonatkozó befektetési célú, 50 százalékos adókedvezményt általában azért nem tudják igénybe venni az internetes vállalatok, mert a korábbi évek jelentős fejlesztései miatt veszteségesek, így további fejlesztésre nincsen forrásuk.
Az IHM ezzel szemben közleményében kifejezetten üdvözli, hogy a szolgáltatók élnek az adókedvezmények által kínált lehetőségekkel, és a tavaly elfogadott adótörvények révén a szélessávú (gyors, korlátlan) internet-hozzáféréssel rendelkezők száma az idén százezerre növekszik. A tárca a közleményben azt is bejelentette, hogy az évi 60 ezer forintos adókedvezménnyel vásárolható számítógépek tavasztól várják a vásárlókat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban