szerző:
MTI

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóműhelyének munkatársai fontos összefüggést mutattak ki a változócsillagok pulzációja és annak szabályosan ismétlődő változásai között. A kutatás eredményei segítenek a csillagok szerkezetének megismerésében.

Pulzár kelttette lökéshullámok kitörése a Rák-ködből.
Ha vége a nyugalomnak
© NASA
„Amikor egy húrt megpendítünk, annak anyagáról, szerkezetéről sokat elárul a rezgés. Hasonlóképpen van ez a csillagok esetében is. Rezgéseik, illetve a rezgések periódusának változása alapján a csillag szerkezetére következtethetünk" – magyarázta Ábrahám Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly-Tege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. „A csillagok élete nagyon hasonló az emberekéhez: van gyerek- és kamaszkoruk, majd egy hosszú, nyugalmas szakasz következik – ebben a periódusban tart most a mi Napunk is. Életük bizonyos szakaszaiban pulzálni kezdenek: a rezgések a felszínre jutva megváltoztatják a csillagok méretét és a fényességét is."

A jelenséget leíró elméleti modellek legfontosabb próbakövei közé tartoznak a változó fénygörbéjű RR Lyrae típusú változócsillagok, amelyek vizsgálatát mintegy 70 évvel ezelőtt kezdeményezte az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa Detre László. Az úgynevezett Blazhko-effektus okára azonban eddig nem sikerült rájönni.

Az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének kutatócsoportja Jurcsik Johanna vezetésével ezeket a csillagokat figyelte meg és hosszas kutatás után arra az eredményre jutott, hogy a fényességingadozás nagysága a pulzáció periódusától, azaz a csillag rezgéseinek gyakoriságától (a rezgés frekvenciájától) függ. „Ez annyit jelent, hogy ha egy csillag lassabban pulzál, akkor pulzációja erősségét sem változtathatja túl gyorsan" – mondta el az igazgatóhelyettes.

A Csillagászati Kutatóintézet tudósai indirekt bizonyítékot találtak arra is, hogy a fénygörbe változásának frekvenciája és a csillag forgási sebessége között is van kapcsolat. A pulzáció és annak szabályosan ismétlődő változása, modulációja közötti kapcsolat felismerése komoly előrelépést jelent a Blazhko-effektus megértésében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Lehetséges oxigénforrást talált a Hubble a Holdon

A Hubble űrteleszkóp, amellyel általában fényévekre lévő galaxisok csillagait vizsgálják, most a Hold felszíne felé fordította lencséit, s olyan ásványi anyagokra bukkant, amelyekből ember felhasználásra alkalmas oxigént lehetne előállítani.

MTI Tech

Két meganaprendszert fedeztek fel amerikai csillagászok

Két meganaprendszer egyértelmű jelenlétét mutatták ki amerikai csillagászok, és a felfedezés külön érdekessége, hogy a rendszerek középpontjában lévő óriáscsillagokat a bolygóképződésre utaló vastag porkorong veszi körül.

Tech

Euro százmilliókat költenek űrkutatásra

Nemzetközi összefogásra és az űrhasznosító rendszerek rendszereire van szükség – hangoztatta Günter Verheugen, az Európa Bizottság alelnöke a Föld és a Világűr Hete címmel hétvégén zárult brüsszeli rendezvénysorozaton.

MTI/hvg.hu Tech

Az európai űrkutatás újabb nagy dobásai

A Huygens európai űrszonda leszállása a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra ráirányította a figyelmet az Európai Űrügynökség (ESA) egyre sikeresebb tevékenységére a kozmikus piacon. A következő években újabb nagy kalandok kezdődnek.

hvg.hu Tech

A Hubble űrtávcső rekordfelbontású képei az Orion ködről

A Hubble űrtávcső újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy elkészítette az első 324 millió pixeles felvételeket. Az Orion köd sohasem látott élességgel tárult elénk. A felvétel olyan plasztikus, hogy az embernek szinte kedve volna egy kézmozdulattal szétlegyezni a tekergőző színes gázokat.

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Az EU-s pénzekkel tartaná kordában Orbánt Weber

Az EU-s pénzekkel tartaná kordában Orbánt Weber

Egyre jobban félnek a cégeknél attól, hogy leállnak az EU-pénzek

Egyre jobban félnek a cégeknél attól, hogy leállnak az EU-pénzek

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte