szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két matematikus szerint megvan a valóságalapja a sci-fi alkotásokból, például a Star Trek című sorozatból ismert, az űrhajókat láthatatlanná tévő készülék kifejlesztésének.

A BBC weboldalán megjelent hír szerint a koncepció leírását a két tudós a brit Royal Society egyik tudományos folyóiratában tette közzé. Nicolae Nicorovici és Graeme Milton szerint egy általuk szuperlencsének nevezett anyag mellé helyezve a tárgyak az észlelő számára láthatatlanná válnak. A két matematikus lokalizált rezonancia-anomáliának nevezte a jelenséget.

A két szakember egyelőre csupán elméleti – matematikai – alapokon bizonyította, hogy a készülk működhet, a szerkezet tényleges megépítését bizonyára egy sor kihívás nehezítené.

Nicorovici és Milton elképzelése szerint a jelenség hasonló lehet, mint egy hangvilla, amelyet egy borospohár közelében megszólaltatnak, amelynek eredményeképpen az üveg átveszi a villa rezgését, s hasonló frekvenciájú hangot ad ki. A láthatatlansági hatás ugyanígy működne, azonban hanghullámok helyett fényhullámokkal.

A koncepció egyelőre annyira kiforratlan stádiumban van, hogy a tudósok jelenleg csupán porszemek szintjén emlegetik a láthatatlanságot, egyelőre szó sincs űrhajó méretű tárgyak elrejtéséről. A készülékhez a nanotechnológia segítségével létrehozott, úgynevezett szuperlencsét használnák, amellyel korábban ismeretlen módokon manipulálhatják a fényt.

Bár Nicorovici és Milton szerint elméleti akadálya nincsen annak, hogy a módszerrel akár nagyobb tárgyakat is elrejtsenek, azt elismerik, hogy a jelenséget csak bizonyos fényfrekvenciák esetében lehet alkalmazni.

Sir John Pendry, az Imperial College London professzora, a szuperlencse egyik felfedezője szerint bár a koncepció korántsem hibátlan, azt elismerte, hogy komoly katonai alkalmazási lehetőségek rejlenek a felfedezésben.

„Ehhez azonban olyan eszköz kell, amely nem csak adott, konkrét körülmények között működik” – magyarázta Pendry.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Feltalálták a láthatatlanságot

A láthatatlanná tévő köpenyekről, az UFO-k tökéletes álcázási technikáiról már gyermek- és tinédzserkorunk irodalmi- és filmélményeiből értesültünk, s magunkba szívtuk a vágyat, hogy időnként bárcsak mi is tökéletesen rejtve maradhatnánk. A láthatatlanság iránti vágy azonban nem csak a magunkfajtákat járja át. A katonákat az ilyesmi, ha lehet, még sokkal jobban érdekli. Hát most feltalálták a láthatatlanságot. És ez nem mese többé.

ATV Tech

Láthatóvá teszi a láthatatlant az új technológia

A hadviselés, az orvostudomány, az építészet, az idegenforgalom és még egy sor további területen jelenthet előrelépést egy új technológia, amely kombinálja a valóságot a digitális grafikai megjelenítéssel.