szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ első légcsőátültetését végezték el orosz sebészek az Orosz Tudományos Akadémia mellett működő Borisz Petrovszkij Sebészeti Központban.

Az orvosi csapat a beavatkozást egy teljesen roncsolt légcsőjű betegen végezte el - olvasható a MedNovosztyi című, egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

Vlagyimir Parsin professzor, a transzplantációt végző csoport vezetője szerint a beavatkozás sikere egy sor olyan alapvetően új technikai megoldásnak köszönhető, amelyeket a sebészeti központ szakemberei dolgoztak ki és honosítottak meg.

A teamek sikerült teljes mértékben helyreállítani az átültetett szerv vérellátását is. A beteg már képes önállóan lélegezni és az orvosok kielégítőnek tartják állapotát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

Őssejtátültetés Oroszországban

Gyógyulni vágyók tucatjai érkeznek évente Oroszországba, az Európa legtöbb országában nem alkalmazott őssejtátültetéstől várva állapotuk javulását. A helyi orvosok elégedettek az eredményekkel, bár orosz és külföldi tudósok egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy az eljárás ma még nem ismert veszélyeket rejthet.

MTI Itthon

Nyomozást rendeltek el a szervátültetések miatt

Nyomozást rendelt el szerdán a rendőrség az Egészségügyi Minisztérium szervátültetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok miatt tett feljelentése alapján - tájékoztatatott Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

MTI Tech

Felülvizsgálnák az agyhalál és a szervátültetés kérdését

A donorok menthetetlenségének pontos megállapításával kapcsolatban több országban orvosetikai és törvényi változtatásokat sürgetnek, ugyanis a jelenleg elfogadott kritérium, az "agyhalál" bekövetkeztekor a potenciális donorok legtöbb szerve már nem alkalmas átültetésre.

MTI Tech

Az átültetett arcú nő már eszik és beszél

Lassan ismét megtanul beszélni és enni az a francia nő, akin – a világon elsőként – két hónappal ezelőtt részleges arcátültetést hajtottak végre, bár a teljes gyógyulásig hosszú még az út.

MTI Plázs

Új honlap indult a szervátültetésről

A szervátültetéssal kapcsolatos tudnivalókat ismerteti átfogóan a www.szervatultetes.hu címen található új honlap –mondta el a "Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért" elnevezésű szervezet elnöke, a sajtóértekezletén rámutatott: a lakosság nagy része nem ismeri kellően a szervadományozás törvényi feltételeit.

MTI Tech

A jégférgek hozzájárulása a szervátültetéshez

Jégférgek segíthetnek megoldani a transzplantációra váró szervek tartósításának problémáját. A donorhiányon kívül ugyanis a transzplantációs sebészet legnagyobb gondja, hogy a beültetésre váró szervek mindössze néhány óráig élnek, vagyis alkalmasak arra, hogy a befogadó szervezetében új életre keljenek.