szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A késő római korból, a harmadik századból származó sírokat tártak fel a régészek Szombathelyen, a Bartók hangversenyterem felújítási és bővítési munkálatait megelőző archeológiai kutatás során - közölte Kiss Péter, a Savaria Múzeum régésze.

"Az ásatást megelőzően már tudtuk, hogy itt régészeti leleteknek kell lenniük, hiszen a helyi zeneiskola építésekor az 1960-as években kutató, szondázó jellegű ásatásokra került sor ezen a területen" - mondta, hozzáfűzve: nem csalatkoztak a korábbi jelzésekben, hiszen a mostani ásatáson húsz római kori sír került elő, az épület pincéjében pedig az ókori csatornahálózat egy darabját is megtalálták.

Kiss Péter elmondta: a sírokban szétszórt csontokat találtak, amiből arra következtetnek, hogy azokat a régebbi korokban kirabolhatták. Megjegyezte, hogy találtak több úgynevezett "téglasírt" is, vagyis olyan sírgödröket, amelyek széle téglával volt kirakva. A pincében talált vízvezeték Kiss Péter szerint azért lehet érdekes, mert eltér a korabeli csatornázástól: a csatorna alján deszkadarabok lenyomata látszik, amelyek habarcsba voltak ágyazva. 

A habarcsréteg egy helyen megőrizte a római kori csatornaépítő munkás lábnyomait, amelyet sikerült rögzíteniük - tette hozzá a Savaria Múzeum régésze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Hamisítvány a Jézusra utaló "régészeti lelet"

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.

Hét nap

ÍR RÉGÉSZETI LELET

Több mint ezeréves latin nyelvű könyvet találtak földmérők Írország egyik mocsaras területén, ami régészeti...

Gazdaság

Ki fizeti a régészt?

Régészeti pihenőpark épül Polgár térségében az M3-as sztráda mentén. A 2 milliárd forintos beruházás egyúttal példája is lehet az autópálya-építések nyomán napjainkban kialakult ásatási konjunktúrának.

Hét nap

RÉGÉSZETI VÁRVÉDELEM

Kiemelten védett régészeti lelőhellyé nyilvánította a kulturális minisztérium hétfőn a budai Várnegyed várfalakkal...

Hét nap

Régészeti szenzáció

Aranykoronát és -gyűrűt, ezüst bikafejet (képünkön) és a görög mitológiából merített jelenetekkel díszített nemesfém...