szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Idén tizenhetedik alkalommal osztották ki a legfurcsább tudományos kutatásoknak járó Ig Nobel díjakat. Már biztos, hogy a Viagra segít a hörcsögöknek átvészelni a jet lag szindrómát, valamint a tehéntrágyából vaníliaízesítést is elő lehet állítani.

Dan Meyer a kardnyelésről írta tanulmányát
© Alexey Eliseev / improbable.com
A díjakat hat Nobel-díjas nyújtotta át a tíz kiválasztott kutatónak csütörtök este a Harvard Egyetemen, Massachusettsben. Az Ig Nobelre jelölteket az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) választja ki minden évben olyan tudományos eredményekért, amelyek Marc Abrahams szerkesztő szavaival élve "először megnevettetik, majd elgondolkodtatják az embert".

A tíz díjazottból heten jelentek meg a díjkiosztó gálán, a hagyományoknak megfelelően saját költségükön. Az idei Ig-ek között volt Brian Witcome és Dan Meyer duója, akik a kardnyelés hatásairól írtak hosszas beszámolót, illetve a barcelonai Nuria Sebastian-Galles és csoportja, akik azt kutatták, hogy a patkányok meg tudják-e különböztetni a visszafelé beszélt japán és holland nyelv közti különbséget.

Született még tanulmány arról, hogy a lepedők hogyan gyűrődnek össze, illetve hogy az ember éjszakánként milyen apró élőlényekkel osztja meg ágyát, de az argentin Diego Golombek vizsgálatai nyománfény derült arra is , hogy hörcsögökben Viagrával lehet gyógyítani a hosszabb repülések során tapasztalt, időeltolódásból adódó úgynevezett jet lag jelenséget is.

A békedíjat az amerikai légierőnek az a laborja kapta, amely a "gay bomb"-ot fejlesztették ki, azt a kémiai fegyvert, amelynek hatására az ellenséges katonák szexuálisan ellenállhatatlannak találják egymást.

Az Ig-díjazottak idén tojással ékesített narancssárga műcsirkét vehettek át a szakmai közönség előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Online publikál a Nobel-díjas írónő

Elfriede Jelinek hatvanéves osztrák írónő legújabb, Neid (Irigység) című magánregényét (Privatroman) nem az írásainak kiadási jogaiért versengő könyvkiadók valamelyikénél, hanem a saját weboldalán teszi közzé, ingyenesen, bárki számára hozzáférhetően, fejezetenként, amint elkészülnek.. Nyomtatásban a könyvet nem is tervezi megjelentetni, bár, mint mondja, bárki kiprintelheti magának.

MTI Tech

181 jelölés érkezett idén a Nobel-békedíjra

Összesen 181 jelölés érkezett idén a Nobel-békedíjra; a jelöltek listáján szerepel 46 szervezet és 135 személy, köztük Al Gore volt amerikai alelnök, egy inuit környezetvédő aktivista és egy hajlott korú lengyel asszony, aki zsidó gyerekeket mentett meg a II. világháborúban.

MTI Tech

Őssejtkutatásért orvosi Nobel-díj

Két amerikai és egy brit állampolgárságú kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta a 2007. évi orvosi Nobel-díjat az őssejtkutatás terén elért eredményeiért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Institut illetékes bizottsága.

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra